Радев: През есента безработицата ще се усети най-тежко

Сн. БГНЕС, архив

Анализите показват, че есента ще ни бъде най-тежко, на много места реалната безработица ще се усети най-много тогава. Това каза в Кресна президентът Румен Радев във връзка с очакванията и прогнозите за икономическите последствия от кризата, предизвикана от коронавируса.

На въпрос има ли конкретни предложения най-вече към местните власти и бизнеса, Румен Радев отговори, че тези предложения са отпреди кризата с Covid-19. 

"Кризата доказа още веднъж колко е вярна и необходима тезата за финансова децентрализация на общините в България. Тя показа едно и това е големият проблем – има заделени средства, те са милиарди, поне така се обявява, но няма капацитет, административен, според който тези средства да достигнат до всички най-нуждаещи  се", посочи Радев, цитиран от БТА.

Според него финансовата децентрализация ще даде възможност на местното ръководство да определя приоритетите и да реализира политики, които да работят в полза на хората.

Президентът посочи, че не е късно да се преодолее кризата, но трябва да се разгърне капацитетът на държавата и да се достигне до всички най-засегнати хора, както и до малките и средни предприятия.

Споделяне

Още от Свят