Радев присъства на освещаване на параклис на авиобаза Граф Игнатиево

Сн. БГНЕС

В авиобаза Граф Игнатиево пловдивският митрополит Николай освети новоизграден параклис на "Свети Великомъченик Мина". Това стана в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, по чиято инициатива е изграден храмът.

 

Проектът е изпълнен със съдействието на дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет и Пловдивска света митрополия, съобщава БТА.


Днес е ден на вярата, която ни завещаха нашите ветерани и учители, вярата на поколенията, които градяха реактивната авиация, вярата в победата на летците, вярата в бъдещето на България. Днес е паметен ден, от това място, където започва въздушният суверенитет на България, тази вяра най-сетне има своя храм, каза в словото си президентът Румен Радев.

 

Той посочи, че с отправена от владиката молитва се дава сила и вяра на българските летци, които пазят небето на България, да се справят с трудностите и с "убийствено малкия нальот, който тегне като прокоба вече дълги години" и да се връщат с победа след всеки полет. "Да дава вяра, че тази база най-сетне ще има нови и модерни самолети, да дава вяра на семействата и вяра, че паметта за онези, които не се върнаха няма да изтлее. Вярата в собствените сили, в човека до теб, в правота на каузата са в основата на всичко", посочи Румен Радев и добави, че изборът за мястото на параклиса не е случайно.


За нас това не само молитвен дом, защото параклисът във войскови район има и друго значение - той е символ и знак, че в обществото се възражда връзката между армията и духовенството, посочи командирът на Авиобаза Граф Игнатиево, бриг. ген. Димитър Петров. Този параклис е и потвърждение за възстановяване на вярата, като един от стожерите на българския боен дух, с който нашата армия е била успешна и непобедима.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?