Радев призова кабинета за спешни мерки в подкрепа на малкия бизнес и безработните

Румен Радев и Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев призова правителството и парламентът да приемат конкретни мерки срещу растящото социално напрежение в страната заради кризата с епидемията и останалите без работа и доходи хора.

В своя позиция Радев приветства и решението на депутатите да се съобразят с наложеното от него вето върху Закона за извънредното положение.

"Истинският дефицит в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение обаче е липсата на убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация – малкият и среден бизнес и хората, които ще загубят работа, сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще", посочи държавният глава.

Той призовава изпълнителната и законодателната власт "да се фокусират и върху социалната и икономическата ситуация в страната в условия на извънредно положение".

Радев коментира, че мерки в тази посока вече са приели държави като Франция и Германия, но и страни с по-ограничени възможности.

"Трябва да преодолеем растящото социалното напрежение с конкретни и ясни мерки, които да дадат на българските граждани спокойствие и увереност в собствената им държава", каза Радев.

"Днес българският парламент прояви отговорност, съобразявайки се с наложеното вето върху разпоредби от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение", допълни той.

В понеделник парламентът се събра в спешен порядък и подкрепи ветото на президента Румен Радев върху част от Закона за извънредното положение. Отпаднаха текстовете на БСП за въвеждане на таван за цените на стоките и услугите, както и предложението на ГЕРБ за затвор за "невярна информация" за заразни болести. 

В понеделник от БСП също призоваха за спешни мерки в подкрепа пострадалите хора от карантината заради коронавируса.

"Демократична България" от своя страна поиска неотложни икономически мерки в помощ на пострадалия бизнес от ограниченията заради коронавируса и да се въведе данъчно-осигурителна и банкова ваканция, държавни гаранции по вече взетите от предприемачите кредити и нови заеми за изпадналите в нужда предприятия. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?