Радев призова партиите възможно най-бързо да се разберат за правителство

Служебният премиер очаква кабинет с "публично коалиционно споразумение"

Стефан Янев и Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че е в готовност да връчи първия мандат за съставяне на правителство, но не уточни кога ще направи това.

Той за пореден път призова партиите да формират редовен кабинет.

"Парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество, а президентът, изпълнявайки конституционните си задължения, има готовност да връчи мандат за съставяне на кабинет", се посочва в позиция на Румен Радев.

"Постигането на устойчив консенсус за промяна е отговорност на самите политически сили", добави държавният глава.

По-рано в сряда от най-голямата парламентарна партия "Има такъв народ" казаха, че ще обявят персоналните предложения за премиер и министри, след като получат мандата за съставяне на кабинет. Останалите две т.нар. протестни коалиции "Демократична България" и " Изправи се БГ! Ние идваме!" обаче поискаха хората на Слави Трифонов да започнат преговори и за личностите в евентуалното правителство. 

На този фон служебният премиер Стефан Янев призова правителството да бъде формирано на база "коалиционно споразумение, в което да има ясно разписани правила, ясно разписани отговорности по отношение както на българските граждани, така и за реализиране на обществения интерес".

Той отбеляза, че прави впечатление, че в политическото говорене думата коалиция се заменя с термини с неясно съдържание, например термина "обединение", който е широк и не предполага ясни правила на взаимодействие.

По думите му в публичното пространство думата "коалиция" е натоварена с негативна конотация.

"Но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, ясни правила за взимане на решения и ясно носене на отговорност от политическите субекти", посочи Стефан Янев.

Премиерът отправи призив към политическите сили да действат в тази посока и за ангажимент всички предвидени политики да са насочени към устойчивост, предвидимост и ефективност в съответствие с обществения интерес.

"Време е от политическо говорене да се премине в политическо действие. Именно в това политическо действие ще проличи отговорността, готовността на политическите сили да работят в обществен интерес, в интерес на България", каза служебният министър-председател в началото на днешното редовно правителствено заседание.

По думите на премиер в тази готовност на политическите сили и в тяхното поведение и действия ще проличи и мотивацията им и дали могат да гарантират на българските граждани, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение.

Като положително наблюдение премиерът отбеляза това, че политическите сили в парламента до голяма степен са припознали призивите за диалог, ефективност и политическа комуникация, за смислени политически действия и взаимодействия.

"Припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет на базата на ясни цели и приоритети, които са в интерес на българските граждани и които трябва да бъдат реализирани на базата на едно сериозно парламентарно мнозинство", каза Янев.

По думите му политическите формации са възприели и посланията за необходимост от адекватна политика в различни обществени сфери - образование, борба с корупцията, необходимост от развитие на икономиката и подпомагане на българския бизнес, необходимост от спешни мерки с демографската криза, необходимостта от финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт, така че да се преодолеят икономическите различия.

Споделяне

Още по темата

Още от България