Радев призова за бърз "демонтаж на прокурорския чадър над корупцията" (видео)

Според президента парламентът трябва да разгледа бюджета на служебния кабинет

Румен Радев по време на обръщението си към НС, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев посочи за приоритетна задача на новия парламент "демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите" и призова това да стане в "обозрим срок".

"Приоритетна задача на този парламент е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите. Той осигурява безнаказаност както на големите корупционери, така и на битовите престъпници, които тормозят забравените от държавата българи. Надявам се всички демократи – и от ляво, и от дясно в това Народно събрание, да са убедени, че това е ключът към бъдещето", каза държавният глава в обръщението си към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна при откриването на новоизбрания 47-и парламент.

"Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал", добави той.

Радев призова за национален консенсус около важни приоритети, които да върнат на българите свободата, законността и справедливостта.

"Тези ценности са предусловие за надмогването на бедността, за благоденствието и модернизацията на България".

По думите му нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза "не" на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма.

Ако искаме този парламент да бъде траен и полезен, той следва да върне обществения живот в руслото на закона, добави президентът.

Радев призова парламентът да разгледа бюджета на служебния кабинет

Румен Радев отбеляза, че тази година за първи път парламентът прие актуализация на бюджета, изготвен от служебно правителство, и допълни, че обществото очаква същото отговорно отношение и от този парламент при приемането на държавния бюджет за следващата година.

Румен Радев смята, че си струва депутатите да разгледат бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе в парламента по закон.

"Следя нагласите по тази тема, но мисля, уважаеми дами и господа народни представители, че си струва да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно по закон да внесе в парламента – той предвижда растеж на доходите, подкрепа на семействата с деца, грижа за възрастните, стимулиране на развитието на малките общини, създаване на условия за икономически растеж", посочи Радев.

Като друга приоритетна задача президентът посочи борбата с пандемията.

Дежурен призив за реформи

Драстичното изоставане на България по всички важни показатели в ЕС, и необходимостта от ускоряване на модернизацията на страната, изискват парламентът да предприеме отдавна отлагани реформи и законови промени, за да можем да отбележим успех в образованието, здравеопазването, социалната сфера, икономиката, културата, спорта, обществения ред и сигурността, каза президентът.

Да не се променят закони тихомълком

По думите му те няма да дадат желания ефект, ако не се гарантира прозрачност и предвидимост на законотворческия процес.

Радев каза, че е крайно време да се прекрати порочната практика ключови закони да се изменят тихомълком, чрез преходни и заключителни разпоредби в закони, които не са в центъра на общественото внимание. По думите му, това е вратата на лобизма и тя трябва да бъде затворена.

Румен Радев посочи още, че внесените чрез Плана за възстановяване и устойчивост, депозиран вече в ЕС, необходими законодателни промени, също трябва да намерят своето навременно и рационално решение.

И консенсус за Северна Македония

Днес е особено важен и консенсусът около външната политика, в която всички институции са призвани неотклонно да отстояват националния интерес, посочи президентът.

Радев заяви, че е необходим консенсус по всички важни външнополитически теми, особено когато е заложена българската идентичност, историята и културата ни, и правата на нашите сънародници зад граница.

Според президента е важно българската дипломация да бъде в ръцете на професионалисти от кариерата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?