Радев призова за пълното спазване на Минските споразумения в Източна Украйна

Румен Радев, сн. БГНЕС
България ще продължи да бъде застъпник за реализирането на европейската перспектива на Украйна, заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с посланика на Украйна у нас Микола Балтажи. 
 
На срещата президентът Радев изрази очакването си активните двустранни отношения да допринесат и за увеличаването на икономическия обмен и за задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката. Държавният глава заяви, че кризата в Източна Украйна може да бъде решена единствено с политически средства и призова за пълното спазване на Минските споразумения и от двете страни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 
 
Заради отказът на Москва да изпълни Минските споразумения Европейският съюз и САЩ отказват да вдигнат санкциите срещу Москва. 
 
Президентът Радев призова също така провеждащата се в Украйна административно-териториалната реформа в Одеска област да отчита историческия характер и да съхрани статута на Болградския район, като той бъде запазен в сегашните си административно-териториални граници. 
 
"Българите в Украйна са "жив мост“ между нашите две страни“, заяви държавният глава.  
 
"Очаквам подготвяните нови закони за образованието и държавния език да не ощетят по никакъв начин обучението по български език на нашето малцинство“, подчерта още Румен Радев.
Споделяне

Още от Свят