Радев: Проблемът с корупцията е, че четем Достоевски като престъпление без наказание

Радев: Проблемът с корупцията е, че четем Достоевски като престъпление без наказание

"Проблемът на корупцията у нас е, че четем Достоевски наполовина. Той е написал "Престъпление и наказание", а ние четем само първата част – престъпление без наказание". Така президентът Румен Радев коментира пред българи в Чикаго борбата с корупцията у нас и увери: От моя страна отстъпление по темата корупция няма да има.

"Трябва да има наказания за злоупотребяващите на най-високо ниво с публични държавни средства", заяви Радев.

Държавният глава, който участва в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, приключва посещението си в САЩ със срещи с българската общност в Чикаго.

В отговор на един от многобройните въпроси кога ще отпаднат визите ни за Америка, Румен Радев каза, че непрекъснато поставя този въпрос на всички нива в американската администрация, а отговорът е, че трябва да имаме 3 процента ниво, а сега е 15-16 процента.

Законите на САЩ изискват под 3% откази на заявленията за визи, за да могат те да отпаднат. През последните години посолството в София връща между 15 и 17% от кандидатите. До този момент повечето български държавници са заявявали, че трябва да се съобразим с тези условия или да изчакаме отпадането на визите за всички граждани на ЕС в рамките на по-голяма реципрочна сделка.

"Разбира се нас това изобщо не ни удовлетворява, защото ние се вадим стратегически партньори в НАТО и ако тава е така, не трябва да говорим за проценти, а да си имаме истинско доверие", заяви Радев.

Сегашната политика на САЩ относно американските визи за българи не ни устройва и не е честна, заключи той.

Българите в Чикаго се вълнуваха много и кога ще бъде облекчена процедурата за осиновяване на деца у нас. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариев обясни, че вече има промени в законите у нас и ако родител не си потърси 9 месеца детето то ще се включва в списъците за осиновяване.

Ще задам неудобен въпрос, защото обещахте да отговорите и на такива, каза един от сънародниците ни и попита какво общо има президентът Румен Радев с един бивш подполковник от КГБ та да го кани у нас догодина за 3 март. Отговорът на държавния глава беше, че го интересува не подполковникът, а президентът на Руската федерация Владимир Путин.

"И мисля, че България не може и не трябва да си създава врагове. Мисията на българския президент е не да търси врагове, а сътрудничество", поясни той, цитиран от БНТ.

Радев добави, че България трябва да преследва своите прагматични и икономически интереси и както канцлера Меркел, така и президентът Макрон, така и останалите европейски лидери често комуникират и посещават с Путин, затова и България не трябвало да стои изолирана от тези процеси. Припомни също, че както писмено така и устно преди няколко дни в ООН е поканил и американският президент Тръмп в България.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?