Радев продължава да натиска за шведските изтребители

"Спорът за изтребителя е между авиатори и лобисти“, смята президентът

Радев продължава да натиска за шведските изтребители

Президентът Румен Радев продължи с натиска върху правителството да закупи шведските изтребители "Грипен" и поиска най-скъпият проект за модернизация на армията да бъде форсиран.

"Надявам се, че правителството няма да протака повече и ще даде парите за новите самолети... Има решение на Народното събрание, няма какво повече да го умуваме. Проектът за нов изтребител трябва да тръгне“, заяви Радев.

Без да посочва конкретни имена на производители и марки изтребители, той категорично се обяви срещу възможността да бъдат купени изтребители втора ръка Ф-16.

"Спорът за изтребителя е между авиатори и лобисти. Последните искат да се освободим от сегашните самолети, защото са стари, и да ги заменим с още по-стари и то на цена като за нов самолет. Ето на това нещо те казват "модернизация“, заяви държавният глава.

Още назначеното от Радев служебно правителство на Огнян Герджиков се опита да предопредели сделката, като класира на първо място офертата за шведските изтребители "Грипен", пред тези за машини втора ръка Ф-16 и "Юрофайтер".

Радев заяви, че по време на служебния кабинет не са променяни изискванията към новия тип самолет.

"Абсолютно нищо не се е променило, следва се от години една стройна и ясна процедура, взета от примера на водещи авиационни държави“, обясни той пред бТВ.

По думите му хората, които критикуват тази процедура, са подписали как тя да се изпълнява.

Миналия месец премиерът Бойко Борисов обяви публично, че покупката на нови изтребители за над 1.5 млрд. лева вече не е приоритет, което предизвика Радев да го обвини в непоследователност. В крайна сметка на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) бе решено да бъде изготвен петгодишен план за развитието на целия сектор, а Бойко Борисов обяви, че ще "постави задача" трите големи военни сделки – за нови изтребители, кораби и бронирани машини - да бъдат изплащани разсрочено през следващите 15-20 години, за да могат да се реализират едновременно.

Засега обаче няма планирани средства за закупуването на бронирани машини за Сухопътните войски и няма гаранции, че правителството ще може да постигне толкова дългосрочно разплащане.

Позицията на управляващата партия ГЕРБ за покупката на новите изтребители е, че решението е политическо и трябва да се търси вариантът, който осигурява най-много сигурност.

"Малко елементарно е стар или нов. Тези самолети носят бойни способности и всичко това се оценява. Важно е да има и политическата оценка”, коментира председателят на парламентарната военна комисия и бивш началник на отбраната Константин Попов (ГЕРБ).

Радев харесва наборната казарма, но сега нямало как да стане

Държавният глава заяви, че идеята за връщането на наборната военна служба е добра и има пряко отношение към възпитанието на младежите, но в момента няма как да бъде осъществена.

"Иска много средства, иска време, иска и разбиране на обществото. Трябва да се фокусираме върху професионалната ни армия, защото тя е неокомплектована - ние нея не можем да издържаме“, заяви той.

Връщането на казармата е едно от предизборните обещания на "Обединените патриоти" и военният министър Красимир Каракачанов продължава периодично коментарите си по темата.

Споделяне

Още по темата

Още от България