Радев проучва възможността за избори в два дни

Борисов: Кой диктува на президента, много нечистоплътно

Сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев проучва възможността изборите да се проведат в два дни заради епидемичната обстановка. В четвъртък той се срещна с кметове от Националното сдружение на общините в България, за да обсъди с тях организирането на вота. 

"Към мен идват предложения за избори в два дни", каза Радев.

Кметовете обаче не приеха този вариант.

От името на сдружението председателят му и кмет на Велико Търнов Даниел Панов посочи, че това ще оскъпи изборния процес и ще го усложни.

"Ние сме обсъждали само удължено време – от по-рано до по-късно, като хипермаркетите. За два дни ще е по-трудна организацията", каза Панов.

Кметовете посочиха, че са притеснени за безопасността на членовете на секционните избирателни комисии. Те поискаха да се помисли как те да не бъдат натъпквани в автобуси след края на изборния ден, да бъдат защитени с най-висок клас маски, както и да не стоят постоянно в изборното помещение от сутринта до вечерта.

Радев все още не е посочил кога ще насрочи датата за изборите. Първоначално той каза 28 март, но след това от екипа му допуснаха, че може и да са по-късно. Държавният глава каза, че ще издаде указа до края на януари. 

Премиерът Бойко Борисов обаче настоява Радев да спази първата дата и дори го заподозря, че сега се опитва да отложи вота. 

Радев по-рано се срещна и със здравните власти, като оценката му засега е, че държавата не е готова.

"Дали датата ще е в края на март или в края на май – все ще бъдем в пандемия. Някои неща трябваше да започнат да се вършат отдавна", отбеляза държавният глава и в четвъ

Кметовете се готвят за 28 март 

"Подготвили сме индикативна хронограма, ако изборите са на 28 март", каза от своя страна председателят на НСОРБ.

Той уточни, че кметовете имат готовност на 5 февруари да образуват със своя заповед избирателните секции на територията на съответната община, следващият срок е 10 февруари - за местата за обявяване на избирателните секции, а на 15 февруари общинската администрация обявява предварителните избирателни списъци и ги публикува на интернет страницата и т.н.

Кметът на Кърджали Хасан Азис посочи като възможен вариант почасово гласуване на рисковите групи. И той, и колегите му се обявиха за изготвянето на здравен протокол от МЗ и ЦИК, който да регламентира  дезинфекционните мерки в секциите, предпазването на членовете на комисиите при получаването и предаването на изборните книжа и т.н.

Кметът на Троян Донка Михайлова определи като "най-сериозната ни тревога" правото на глас на болните и карантинираните.

По думите ѝ ще бъде предизвикателство да се намерят хора, които да се включат в избирателните комисии в Covid отделенията и в мобилните секции, които ще са в контакт с поставените в изолация граждани.

Иво Димов, кмет на Димитровград, отбеляза, че редица европейски страни са провели избори в такава пандемична обстановка.

Българските местни власти са достатъчно подготвени, за да се справят с това предизвикателство, при ясно очертани правила и регламенти, каза той.

Мобилни секции и дистанционна регистрация 

В четвъртък Радев се срещна и с членовете на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), които са на мнение, че е възможно да се проведат нормални избори в условията на Covid-19 при предприемане на подходящи мерки.

Те предлагат онлайн обучение на районните и секционни комисии, дистанционна регистрация на партии, коалиции, листи и наблюдатели, броенето на бюлетините да се излъчва през интернет в реално време и други. 

Съветът препоръча карантинираните и заразените да гласуват в подвижни избирателни кутии, каза председателят на съвета Росица Матева.

"Така че, ако ЦИК вземе решение, че поставените под карантина могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, според мен това би било начин, по който да бъде осигурена тази възможност на българските избиратели, които са под карантина. Всъщност при нас опитът от гласуване с подвижна избирателна кутия е богат".

"За нас е изключително важно в резултат на тези консултации да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, високо доверие в здравните мерки, така че да има нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент", отбеляза от своя страна Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова повдигна въпроса за възможността за гласуване с пълномощници, която се практикува във Франция. 

Борисов: Кой диктува на Радев? 

В четвъртък Борисов каза, че е много "нечистоплътно е да искаш от медицинските специалисти да дадат прогноза за развитието на пандемията". 

Борисов припомни, че президентът на 7 декември и след това на 19 декември е обявил, че ще насрочи изборите за 28 март, а сега търси начин да ги отложи.

Премиерът посочи, че на 19 декември е бил регистриран пик на заразените, но към 7 януари е налице спад както на новозаразените, така и на пациентите в интензивните отделения и на починалите, но подчерта, че никой не може да каже каква ще е епидемиологичната обстановка на 28 март.

"Кой диктува на президента датата 28 март и кой сега му каза, виждайки социологическите агенции - червени, бембени, сини - че ГЕРБ е първа политическа сила към момента, не казвам, че ще е така и на изборите, но към момента, желание, да ги продължава или да ги отлага. Не знам! Това си е изцяло негово право, но да казва, след като два пъти е споменал 28 март... Много нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогнози. Те дори за  времето не могат да дадат прогноза какво ще бъде на 28 март", каза Борисов.

Той определи поканата за консултации като опит за "измиване на ръцете".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?