Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Радев разкритикува "репресиите", готвения дълг и неработещите мерки на кабинета

"Гладът скоро може да надделее над страха" (пълен текст)

29 коментара
Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев разкритикува правителството за ограничаването на правата, готвения дълг от 10 млрд. лева и икономическите мерки. Според него трябва "възможно най-бързо, управляемо и безопасно"  да се върнем към "относително нормален ритъм на живот". 

"Пандемията изисква решителни мерки, обществото ги приема с разбиране, но правителството дължи на обществото обективна информация. Извънредното положение доведе до обществена парализа, социално-икономическа криза, безработицата расте с часове и много българи се нуждаят от помощ. Гладът скоро може да надделее над страха", каза Радев в специално изявление.

Според него "хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем".

По думите му схемата, станала известна като "60:40", а предлаганите мерки не достигат до малкия и среден бизнес.

Според него е необходима безвъзмездна помощ.

"Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса", добави той.

"В дългосрочен план трябва да заложим на съзнанието и чувството за отговорност, а не на репресиите и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи. Необходим е гъвкав подход, достоверни данни, приоритетна защита на рисковите групи, просвещаване на хората, високо съзнание, лична отговорност, мисъл за другия", каза държавният глава..

Радев призова българският парламент да прояви отговорност и да намери форма да продължи своята дейност за приемане на важни решения и "особено за конституционното си призвание за контрол над изпълнителната власт".

 По-късно Бойко Борисов отхвърли критиките на Радев и го сравни с ”дърта свекърва”.

Той му предложи, ако иска да наложи вето върху удължаването на извънредното положение, ”да уморим народа”.

По-гъвкава стратегия

Радев каза, че здравеопазването следва да възприеме по-гъвкава стратегия срещу коронавируса.

"Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпът на хронично болните, а мерките трябва да са ясни и ефективни", каза той.

За пореден път той се обяви и за масово тестване.

Неработещи икономически мерки

По думите му част от мерките в извънредния закон се определят и от гражданите и от бизнеса като недостатъчни.

"Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем. Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес - малкия и средния. А формулата "60 на 40" е на практика трудно предложима. Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватни компенсации и за работниците, и за бизнеса. В условията на криза реалната помощ е безвъзмездната. Необходимо е в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот", каза Радев.

Той добави, че кабинетът прибягва до нов заем до 10 млрд. лева преди да използва резервите в бюджета.

"Това е тежко решение, което ще плащаме с години. Очакваме гаранции за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати. Парите за възстановяването на икономиката и подпомагането на най-нуждаещите се не могат да се разпределят без ясни правила и само в тесния състав на кабинета, както това става с милиардите от бюджетния излишък. Очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, а и с постигане на оптимален баланс между ограничения и социално-икономическа активност".

Изпитание за психиката

"Дългата изолация подлага на изпитание психиката и здравето на хората, а непосилните глоби са неприемливи. Болшинството българи демонстрираха своята съзнателност и спазват социална дистанция", коментира Радев.

"Скъпи сънародници, кризата открои своите тихи герои – лекарите, медицинските специалисти, доброволците, полицаите и всички работници в търговията, транспорта, жизненоважни производства, администрацията, които с риск за здравето поддържат основните функции на държавата и икономиката ни; преподавателите и учениците, които не само възстановиха в кратки срокове учебния процес, но и дадоха пример как в екстрени срокове цяла една обществена система може да се преформатира да заработи на принципно нова основа", добави той.

"Наред с всички проблеми и беди, кризата открои необходимостта държавата да бъде стълб на стабилност, завърна ни чувството за солидарност. Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието! Сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност! Задружните ни усилия са ключът към успеха сега и в бъдеще".

Mediapool публикува пълния текст на изявлението на държавния глава без редакторска намеса:

Скъпи сънародници,

Вече 20 дни сме в извънредно положение. Правителството предлага неговото удължаване до 13-ти май. Решение ще вземат народните представители.

Без съмнение, пандемията изисква решителни мерки. Повечето българи ги приемат с разбиране. Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни.

Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Вече споменах, че гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус.

Затова трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната само с обединените усилия на институциите и на всеки един от нас.

Идните месеци ще бъдат решаващи не само за справяне с пандемията, но и за бъдещето ни като нация в един нов свят, в който ще оцеляват и прогресират онези, които успеят да бъдат сплотени и иновативни в тези условия. Които могат да се адаптират и да развият социално-икономическа дейност в кризи, подобни на сегашната.

Здравеопазването ни във взаимодействие с останалите обществено значими системи, следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса. Да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална информация за картината в страната и да действа целенасочено. Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи. Нашата здравна система проявява слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците ни.

Мерките в защита на пострадалите следва да са ясни и ефективни.

- Част от мерките в извънредния закон и приетите впоследствие с решение на Министерски съвет се определят и от гражданите, и от бизнеса като недостатъчни, а някои от тях и за неудачни. Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем. Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес - малкия и средния, а формулата 60/40 е на практика неприложима.

- Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватна компенсация – и за работниците, и за бизнеса. В условия на криза реалната помощ е безвъзмездната.

- Необходимо е в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот.

Правителството прибягва до нов заем в размер до 10 млрд. лв., преди да използва резервите в бюджета като преосмисли своите приоритети. Това е тежко решение, което ще плащаме с години. Очакваме гаранции за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати. Парите за възстановяването на икономиката и подпомагането на най-нуждаещите се не могат да се разпределят без ясни правила и само в тесния състав на кабинета, както това става с милиардите от бюджетния излишък.

Очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, а и с постигане на оптимален баланс между ограничения и социално-икономическа активност. Дългата изолация подлага на изпитания психиката и здравето на хората, а непосилните глоби са неприемливи. Болшинството българи демонстрираха своята съзнателност и спазват социална дистанция, затова и управляващите трябва да преосмислят социалната изолация в разумен срок. В дългосрочен план трябва да заложим на съзнанието и чувството за отговорност, не на репресиите и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи.

Необходим е гъвкав подход: достоверни данни, приоритетна защита на рисковите групи, просвещаване на хората, високо съзнание, лична отговорност и мисъл за другия.

В тези условия е критично важно българският парламент да прояви отговорност и да намери форма да продължи своята дейност за приемане на важни решения и особено за конституционното си призвание за контрол над изпълнителната власт.

Скъпи сънародници,

Кризата открои своите тихи герои: лекарите, медицинските специалисти, доброволците, полицаите и всички работници в търговията, транспорта, жизненоважни производства, администрацията, които с риск за здравето поддържат основните функции на държавата и икономиката ни. Преподавателите и учениците, които не само възстановиха в кратки срокове учебния процес, но и дадоха пример как в екстрени срокове цяла една обществена система може да се преформатира и да заработи на принципно нова основа.

Наред с всички проблеми и беди, кризата открои необходимостта държавата да бъде стълб на стабилност, завърна ни и чувство за солидарност.

Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието – сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност. В задружните ни усилия е ключът към успеха сега и в бъдеще.

Благодаря ви за вниманието!
 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #29
 2. Коментарът е изтрит в 20:03 на 4 април 2020 от автора.
  #28
 3. Естествено
  #27
  Отговор на коментар #25

  Фантазии. В България вече има структурна безработица.

 4. Стоян Трушков
  #26

  Много препоръки и критики от президента. Нямало достоверна информация за развитието на вирусната епидемия! Нямало достатъчни икономически основания за предприетите драстични кризисни мерки !
  Какво и кой може да попречи на президента да бъде информиран от същите специализирани екипи (Националния щаб, Научния лекарски съвет и т.н.), които информират и Бойко Борисов?
  ТОЙ, Президентът може да казва само и единствено кое е неправилното решение, без да предлага правилното такова!!
  Защо ли ни е неоходима

 5. Коментарът е изтрит в 20:03 на 4 април 2020 от автора.
  #25
 6. Коментарът е изтрит в 20:03 на 4 април 2020 от автора.
  #24
 7. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #23
 8. Естествено
  #22

  Сержант, имах по-високо мнение за теб. През средновековието борбата с епидемиите се е водела със блокада на селища, затваряне на хората в домовете им (заковавали са вратите от вън, да не излизат) и "болници". Сега схващаш ли? И не си прави труда да обясняваш как всички правели едно и също. Не е вярно. Обаче тези, които се провалиха правят едно и също.

 9. Коментарът е изтрит в 21:57 на 7 януари 2021 от автора.
  #21
 10. Boso Garev
  #20
  Отговор на коментар #19

  Страшен празнодумец си, трл. Светльо :)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.