Радев разпуска парламента и назначава ново правителство в четвъртък

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще разпусне парламента в четвъртък, 16 септември. Същият ден ще бъде назначено и служебно правителство, съобщиха от президентството в понеделник.

Това ще е третият служебен кабинет на Радев. Първият, начело с Огнян Герджиков, бе назначен веднага след встъпването в длъжност на държавния глава през януари 2017 г. Тогава второто правителство на Бойко Борисов подаде оставка, след като кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби президентските избори.

Към момента съставът на новия служебен кабинет не се съобщава. Възможно е част от министрите да запазят постовете си.

Преди дни Радев обяви, че изборите за правителство и президент ще са 2 в 1. Вотът е насрочен за 14 ноември.

С действията си президентът на практика дава още един ден време за работа на парламента - сряда. Това означава, че депутатите ще могат да гласуват окончателно отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор Иван Гешев. Парламентът обаче няма да има време за друга ключова поправка - закриването на специализираните съд и прокуратура. Така вероятно законопроектът за Бюрото ще бъде единственият извън актуализацията на бюджета, който ще бъде приет от 46-тото Народно събрание, което работи почти два месеца.

В този парламент депутатите въобще не бързаха със законодателната дейност. Постоянните комисии бяха създадени преди по-малко от месец, а повечето пленарни заседания протичаха с протяжни и непрекъснати изслушвания, от които нямаше особен смисъл.

"Народните представители пропуснаха много шансове. Всеки ден имаше възможност да се отстъпи. И сега да се спори за един ден и да се прави съдебна реформа по този начин ми се струва част от политическата кампания", каза пред БНТ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тя е на мнение, че председателят на Народното събрание е трябвало да свика заседание или в понеделник, или във вторник.

"Тогава, когато народните представители са пресирани във времето, вече е ясно, че се отива на предсрочни избори. Председателят трябва да прецени дали да удовлетвори желанието в този дневен ред или да насрочи редовно с друг", каза Киселова.

В неделя председателят на парламента Ива Митева обеща тази поправка да бъде първа точка в дневния ред в сряда и ако се наложи заседанието да бъде удължавано и тя да се приеме подобно на бюджетната актуализация. Още тогава тя призова президента Румен Радев да не разпуска парламента до сряда, защото няма да насрочи извънредно заседание за понеделник.

Митева се позова на правилника на НС, според който доклад не може да се обсъжда, ако не са изминали 72 часа от неговото раздаване на депутатите. Освен това нямало внесен доклад за второ четене и от ресорната комисия, който също е задължителен за провеждане на заседанието.

Митева добави, че докладът спокойно може да се разгледа в сряда независимо от факта, че и тогава 72-часовият срок няма да е изтекъл. По думите ѝ депутатите могат да намалят този срок с решение на парламента. При извънредно заседание не можело да се иска такова скъсяване, уточни Митева.

Тя отказа да свика извънредно заседание независимо, че за инициирането му се подписаха 48 депутати. В събота стана ясно, че депутати oт "Имa тaĸъв нapoд" са подкрепили иcĸaнeтo нa "Дeмoĸpaтичнa Бългapия" и "Изправи се БГ! Ние идваме" и вече са събрани необходимите подписи за свикване на извънpeднo зaceдaниe нa Hapoднoтo cъбpaниe. ГЕРБ и ДПС твърдо подкрепят главния прокурор Иван Гешев за запазване на Бюрото по защита под неговия контрол. Въпросът се разглежда и от Конституционния съд, който бе сезиран от президента Румен Радев.

Решението на Митева да не свика извънредно заседание бе остро разкритикувано от лидера на ИБГНИ Мая Манолова и от лидера на "Демократична България" Христо Иванов, които предупредиха, че изземването на Бюрото по защита е важен приоритет и времето за гласуването на текстовете в пленарна зала може да не стигне. Манолова дори посочи, че Митева директно нарушава конституцията.

"Член 74 на Конституцията е ясен и казва, че при 1/5 от народните представители Митева трябва да свика извънредно заседание. Манолова припомни, че съдебната реформа е основно искане на българите, които са били на протеста", каза Манолова.

Споделяне

Още от Избори 2 в 1