Радев решава за шефа на ВАС в първия ден на новия съдебен съвет

"Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата"

Георги Чолаков. Сн.: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще обяви дали ще издаде указ за назначаването на новоизбрания председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков или ще върне кандидатурата му на Висш съдебен съвет (ВСС) в първия работен ден на новия му състав.

Това обяви държавният глава пред медиите в понеделник, след като участва в церемонията по откриването на учебната година в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата (на Чолаков – бел.ред.). Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме", коментира Радев, уточнявайки, че обществото ще разбере на 4 октомври дали това означава, че няма да назначи Чолаков.

Новоизбраните членове на съдебния състав официално встъпват в длъжност на церемония в Съдебната палата във вторник сутринта, а 4 октомври се явява първият им работен ден. С поредното си изказване, че иска кандидатурата на Чолаков да бъде потвърдена и от новия състав на ВСС, Радев отново подхранва очакванията, че възнамерява да върне на съвета предложението за председател на ВАС за провеждане на нова процедура.

Междувременно 52-ма върховни съдии пратиха на президента писмо, с което го уверяват, че са подкрепили номинацията на Чолаков по собствено желание, а не "под строй". Общо 57 негови колеги подкрепиха кандидатурата му непосредствено преди гласуването във ВСС. Конкурентката му Соня Янкулова пък събра само 22 гласа.

През цялата процедура настоящият шеф на съд Георги Колев открито подкрепяше Чолаков, лобирайки за това изборът на негов наследник да бъде извършен веднага след съдебната ваканция от стария състав на съвета. В крайна сметка мнозинството се съгласи с него и завърши конкурса на 11 септември, избирайки Чолаков с 20 гласа срещу едва 5 за Янкулова.

Последва и първият намек на президента Радев, че може и да не се съобрази с предложението на ВСС. Няколко дни след гласуването в съвета, държавният глава заяви, че е било редно следващите съдебни кадровици да се заемат с този ключов избор. Колев пък му отговори индиректно, заявявайки, че "президентът има право на коментар, но и настоящият ВСС имаше пълното право да избере нов председател на Върховния административен съд".

След това Радев отново коментира темата, като този бе по-конкретен, посочвайки, че "най-логично е новият председател на Върховния административен съд (ВАС) да се избира от новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) – старият състав на ВСС вече излъчи своя кандидат, ако му дадем шанс да бъде потвърден от новия, то неговият авторитет ще бъде още по-голям".

Споделяне

Още от България