Радев резервиран за избори 2 в 1. Обвърза втория мандат с актуализацията на бюджета

Президентът не иска служебното правителство за редовно и призова партиите да направят коалиция

Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев обвърза връчването на втория мандат за съставяне на кабинет с актуализацията на бюджета и призова партиите да се опитат да формират редовно правителство, коалиционно, след като се видя, че вариантът с правителство на малцинството не може да се реализира.

Освен това държавният глава изрази резерви към провеждането тази есен на избори 2 в 1 - президентски и парламентарни, както и към идеята служебното правителство да стане редовно.

"Планирам да направя консултации с партиите. Ще преценя на кого да връча трети мандат, когато чуя идеите за съставяне на правителство", каза Радев.

По-късно от ГЕРБ определиха като "извиване на ръце" заявката на държавния глава да обвърже връчването на проучвателния мандат с актуализацията на бюджета и го обявиха за рекетьор.

Вторият мандат след актуализация на бюджета?

"Кога българският парламент ще актуализира бюджета?". Така държавният глава отговори на въпрос кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Радев не е задължен от Конституцията с конкретен срок, в който да връчи втория мандат на втората най-голяма партия в парламента, в случая ГЕРБ. Но ако вторият мандат бъде незабавно върнат, каквато е заявката на ГЕРБ, в седемдневен срок трябва да бъде връчен третият мандат. Ако и той е неуспешно изпълнен, държавният глава е длъжен да разпусне НС и да насрочи избори.

Служебното правителство предложи актуализация на бюджета, но всички партии имат забележки по нея. Към момента не е ясно кога тя може да мине през парламента при положение, че все още не са създадени дори парламентарните комисии.

"Не можем по безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани, има тревожни въпроси, които изискват актуализация на този бюджет – не може да оставим хората в наближаваща пандемична криза без социална подкрепа. Искам да видя ясен ангажимент на българския парламент, от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос", каза държавният глава.

В отговор на въпрос той коментира, че при всички положения този парламент ще трябва да насрочи и президентските избори, противното би означавало конституционна криза.

Радев с резерви за избори 2 в 1

Според Румен Радев избори 2 в 1 наесен (президентски и парламентарни избори) е срещу философията на българския конституционен модел.

Той благодари на Слави Трифонов и партията му "Има такъв народ", които го подкрепиха за нов президентски мандат, но каза, че очаква зад него да застанат "всички почтени българи и организации, които искат и имат желание да работят за трайна и устойчива промяна".

Радев за пореден път призова политиците да се разберат и да формират кабинет, като акцентира на необходимостта да внимават какво говорят едни за други и да намерят цивилизован тон.

Според него партиите трябва да направят коалиция, след като се видя, че не може да се реализира правителство на малцинството.

Третият мандат – едва, след като види какви са идеите за кабинет

Радев коментира, че този път ще даде третия мандат, едва след като проведе политически консултации и види какви са идеите за формиране на кабинет.

Радев обаче е скептичен към лансираната от Мая Манолова и БСП идея служебното правителство да стане редовно.

"Служебното правителство не е излъчено от партии, няма как да остане в наследство на партиите. Партиите са призвани да търсят идеи, да ги защитават и да излизат с кадрови решения", каза той.

Миналия път той даде мандата на третата най-голяма партия, тогава БСП, но сега показа, че е склонен на друго решение.

Вторият мандат Радев е длъжен да даде на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов вече казаха, че ще върнат бързо мандата на президента, но преди това все пак ще представят проектокабинет, за да могат хората да "сравняват".

"Не искам да говоря за нови избори, преди да сме изчерпали всички възможни опции за съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа и с доверие на българските граждани", заяви държавният глава.

Според него в рамките на този парламент все още може да бъде излъчено работещо правителство: "Очаквам отговорност от всички парламентарно представени партии. Искам да видя ясен ангажимент на парламента. От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос".

Радев провери в петък състоянието на оградата по границата с Турция и коментира, че трябва своевременно да се предприемат мерки предвид очакваната ескалация на миграционния натиск.

"Обяснимо нараства, тъй като талибаните си възвръщат контрола върху Афганистан. Изискват се засилени контакти с европейските институции и диалог с Турция. Оградата има пробиви и трябва да бъде подновена", каза той и призова прокуратурата да провери строителството на съоръжението.

ГЕРБ: Радев се превръща в рекетьор

Десислава Атанасова от ГЕРБ определи като "извиване на ръце" заявката на държавния глава да обвърже връчването на проучвателния мандат с актуализацията на бюджета.

"Очевидно е, че президентът в момента се опитва да извива ръцете на парламентарно представените групи за актуализация на бюджета и чак тогава ще връчва мантата! Само че си има конституционни процедури. Той, освен че е разединител на нацията, което е доказал вече в годините, се превръща и в рекетьор. Не може да се поставят такива условия, Защото нито една, убедена съм, партия, няма да подпише празен чек срещу неясни условия кой ще харчи тези пари, как ще се харчат тези пари, за какво ще се харчат". 

Борислав Гуцанов от БСП посочи, че бюджетът трябва да бъде актуализиран спешно и да има редовен кабинет. 

"Даже не го обвързвам със забавянето на мандата в момента. Най-важното е да има актуализация на бюджета и да се стигне действително до редовен кабинет, за да има стабилност в държавата", посочи той.

Връчването на проучвателните мандати е в правомощията на президента Румен Радев, каза от своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Актуализацията представлява, и изобщо като цяло бюджетът, бъдещи политики, които да се реализират. Зад тези бъдещи политики трябва да застава ясно парламентарно мнозинство, така че тепърва ще видим кой и какво предлага", добави той.  

Споделяне

Още по темата

Още от България