Радев с покана да посети Антарктида

Радев с покана да посети Антарктида
Президентът Румен Радев връчи националното знаме на ръководителя на 26-ата българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев, като пожела то гордо да се вее над полярната ни станция.
 
Българските учени, подкрепени от държавата, осъзнаха още преди десетилетия огромната важност на този континент, посочи Радев в приветствието си към членовете на експедицията на традиционната церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. 
 
Базата ни е основана още през 1988 г., а от 1993 г. имаме Български антарктически институт, припомни държавният глава. 
 
Правотата им се потвърждава с особена сила днес, защото Антарктика е все по-важна за научни изследвания за разкриване на тайните и на големия потенциал на белия континент. Изследванията, които се правят там, са критично важни днес. Тревожните промени в климата оказват влиянието си в този континент, но това, което става там, се връща обратно като заплаха за цялата планета, посочи президентът Радев. 
 
Pо думите му всички тези процеси трябва да се изследват внимателно, задълбочено и да се наблюдават постоянно.
 
 България дава своя принос в опазването на бъдещето на планета, каза Радев. 
 
Той отбеляза, че научната програма е богата и тази година, ще има важни изследвания за морското равнище, за замръзналата почва, геоложки, сеизмични изследвания. 
 
Държавният глава поздрави Българския антарктически институт в лицето на проф. Пимпирев за организацията и подготовката на тези изследвания и на експедициите, за поддръжката и обновяването на базата. Тази година ще има подобрения - фотоволтаични панели, нов генератор. 
 
Проф. Христо Пимпирев припомни, че тази традиция датира още от 1993 г., от която българската база всяка година прави сериозни научни изследвания, още от времето на първия демократично избран президент д-р Желю Желев.
 
Огромно задължение е да работим като българи в тази малка част от България на 13 000 км от тук, в селището ни, където всеки чужденец, който дойде, се чувства като в България, посочи Пимпирев. 
 
Проф. Пимпирев покани президента Радев да посети българската база, защото от 12 години български президент или друг висш държавник не е ходил там. 
 
Когато президентът ни връчи националния трикольор, това е на кадем, експедициите завършват успешно, каза още Пимпирев. 
 
Пред журналисти той посочи, че експедицията тази година включва 23-ма българи, от които 9 логистици, защото научните изследвания трябва да бъдат подсигурени. Ще има и чуждестранни учени, тази година базата ни ще бъде "световен научен център", защото ще работим по международни проекти, свързани с проблем, който засяга цялото човечество - глобалните климатични промени, каза ученият. 
 
По думите му Антарктида е лакмусът на климата на планетата. 
 
Сред чуждите учени са шестима португалци, полярниците ни помагат и на двама турски учени, ще има монголски учен, испанци, както и учен от Великобритания. Полярниците са геоморфолози, глациолози, сеизмолози, геодезисти. В отговор на въпрос Пимпирев каза, че планират посещение на няколко президенти на българската база.
Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?