Радев се обяви за по-голяма принос на НАТО в борбата срещу тероризма

Румен Радев, сн. БГНЕС
Президентът Румен Радев поиска по-голям принос на НАТО в борбата срещу тероризма. 
 
"Виждате, че тероризмът простира пипала към Европа все по-силно и НАТО трябва да противодейства", каза държавният глава. 
 
Освен това, по думите му, засилването на приноса на НАТО в борбата срещу тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци. 
 
Това означава по-голяма сигурност в държавите от Близкия изток. За България това е изключително важно, коментира президентът Радев и добави, че е много важно НАТО да даде политически сигнал към държавите от този регион, които наистина се борят с тероризма, че алиансът има своята ангажираност и солидарност към усилията им.
 
Има няколко основни теми, посочи президентът Радев за форума на НАТО в Брюксел, попитан за българската позиция. 
 
По думите му на първо място това е препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави за нарастване на приноса към общите отбранителни способности на алианса, достигане на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана и изразходване по най-добрия начин на тези средства. 
 
Много е важно, че миналата година вече се прекрати тенденцията по съкращаване на личния състав и по намаляване на бюджетите за отбрана, коментира президентът, като добави, че оттук нататък трябва да има плавно нарастване до 2024 г. на този желан процент, от страна на всички държави, включително и България.
 
Президентът Румен Радев пристигна в Брюксел за участие в срещата на ръководителите на страните от НАТО. Във водената от държавния глава делегация са вицепремиерите и министри на външните работи и на отбраната Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.
 
Днешната среща на държавните и правителствени ръководители от НАТО в Брюксел генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг определи като кратка, но важна, също и заради присъствието на новите президенти на САЩ и на Франция, съобщи БТА. 
 
Сред темите ѝ ще бъдат единството срещу заплахата от тероризма, въпросите за споделената тежест за дейността на алианса, постигането на целта за разходи за отбрана в размер на два процента от БВП на държавите от пакта, разработването на национални планове за набелязване и отчитане на изпълнението на тези цели. 
 
НАТО ще получи ключовете от новата си централа в Брюксел, президентът Доналд Тръмп ще открие паметник, посветен на чл. 5 от Вашингтонския договор, а германският канцлер Ангела Меркел ще открие паметник с парче от Берлинската стена.
Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?