Радев се опитал да коригира позицията на кабинета за ударите в Сирия

Цветанов го обвини, че иска да извади България от НАТО, президентството отрече

Радев се опитал да коригира позицията на кабинета за ударите в Сирия

Заседанието на КСНС стана арена на нов сблъсък между зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Румен Радев, който пръв откри огън в началото на седмицата, обвинявайки правителството в непрозрачност.

След продължилото близо 5 часа заседание на КСНС в сряда Цветанов обвини Радев, че е предложил позиция, която на практика означава искане за изваждането на България от ЕС и НАТО. Малко по-късно от президентството отговориха, че твърденията на Цветанов са манипулативни.

Заместник-председателят на ГЕРБ обясни, че президентът е предложил писмена чернова на позиция, която е била отхвърлена от управляващите и преработена.

"Със становището, което президентската институция и екипът на президента ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО“, каза Цветанов.

Той не уточни какво точно е било първоначалното предложение на Радев и каза, че би искал то да бъде представено от президентската институция.

Малко по-късно от ”Дондуков” 2 отхвърлиха твърденията на Цветанов и предоставиха въпросната чернова. В нея се вижда, че президентът отново е направил опит да ”коригира” правителствената позиция в подкрепа на ударите на Запада срещу режима на сирийския президент Башар Асад заради употребата на химическо оръжие. В документа се посочва, че ударите ”покачват риска от ескалация на напрежението в региона” и са били предприети без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, каквато е и позицията на Москва.

Този текст обаче е отпаднал от приетата от КСНС позиция. Другият текст, който е отпаднал е, че разузнаването трябва да представя месечни анализи за рисковете за националната сигурност.

"Тревожност, тревожност, тревожност...и непоследователност в заявените позиции, години наред, след приемането ни в НАТО и ЕС. Ние искаме да останем в ЕС, искаме да бъдем в НАТО, искаме да бъдем достойни членове, с което да си гарантираме и националната сигурност и защитата на България", допълни оценката си Цветанов.

Премиерът Бойко Борисов не даде изявления след заседанието и остави заместника си да е единствен говорител на управляващата партия.

Само няколко минути по-рано Радев съобщи, че КСНС отново е стигнал до консенсус за ускоряване на модернизацията, след като преди година излезе със същата позиция, след което държавата не предприе каквито и да било мерки за изпълнението ѝ. Радев отчете, че през последната година армията е намаляла с още 1000 души, а и без това вече остарялата техника е записала още една година на сметката си без да е била придобита нова. Заради това армията вече изпълнява само частично някои свои задачи и то при увеличаващи се заплахи за националната сигурност.

КСНС е стигнал и до съгласие, че трябва да се осъвремени Законът за вероизповеданията, за да се гарантира защита на традиционните български вероизповедания и да не се позволи радикализация на религиозна основа.

Цветанов: Президентът предложи стъпки за излизане от НАТО

Цветанов обясни след заседанието, че още в самото му начало е поискал да се изяснят критиките на президента Радев към правителството от последните дни.

"Като започнахме дискусията, държах много да се уточнят нещата със "светлината“ и "тъмнината“. И когато говорим за динамиката в геополитически план, бях категоричен, че с позицията на президента по някой път, която се отклонява от позицията на правителството, не даваме ясен знак към геополитическите ни партньори", обясни Цветанов, след като в началото на седмицата Радев обвини кабинета в непрозрачност и индиректно се разграничи от правителствената подкрепа за ударите на Запада в Сирия.

По думите на Цветанов след това президентът е предложил на КСНС проектопозиция, според която "утре е трябвало да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО".

"Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО. Позицията, която ни беше предоставена, не е засекретена, но не е коректно аз да я коментирам. Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани след това от администрацията на президента. И той усети, че има голям проблем, ако излезем и говорим за нея“, обясни Цветанов.

"Ако бяхме излезли с тази позиция, която беше подготвена от експертизата и експертите в президентството и лично от президента, който ги предложи за обсъждане, трябва да ви кажа, че ние просто щяхме да излезем от консултативния съвет", разказа Цветанов.

В крайна сметка позицията е била редактирана, като Цветанов отчете изрично "изключително подготвената евроатлантическа позиция" на ДПС.

Нинова: Това е лично мнение на Цветанов, а не на Борисов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче не мисли като Цветанов. Според нея това било само негово мнение.

Тя уточни, че не е останала с впечатление, че тези изречения внушават излизане от ЕС и НАТО.

"Нито дори от поведението на г-жа Екатерина Захариева и г-н Бойко Борисов. Мисля, че това е лично мнение на г-н Цветан Цветанов. Нямаше такива изказвания, имаше съвсем спокоен разговор кое да остане, кое да отпадне. Изненадана съм от това говорене на г-н Цветанов“, каза Нинова.

"Внушенията за разделение между европейски и антиевропейски партии са абсолютна лъжа и не го приемаме по никакъв начин, нито оспорваме европейския път на България. Напротив, дали сме сериозен принос за него", добави тя.

БСП срещу повече средства за отбрана

След заседанието стана ясно още, че президентът, управляващите и опозицията са се разминали и по линия на плановете за отделяне на повече средства за отбрана.

"Имаме разминаване, но то не е от днес и още на предишния консултативен съвет заявих позицията на моята партия - ние сме против увеличаването на разходите за отбрана рязко до 2% от БВП. Това не го казваме за първи път, беше записано и в миналия консултативен съвет това наше становище, потвърдих го и днес", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Малко преди това обаче Радев изчете обща позиция на КСНС, според която се е стигнало до съгласие, че ще трябва да се коригира средносрочната бюджетна прогноза до 2021 само няколко дни, след като бе одобрена, за да се осигурят повече средства за отбрана.

"Държа да подчертая, че г-жа Нинова не е съгласна 2% от БВП да отиде за това. Много са държавите, които вече го направиха", каза на свой ред Цветанов.

Дeja vu: КСНС пак откри, че армията е в колапс

На този фон по време КСНС отново реши да се ускори модернизацията на армията заради тежкото ѝ положение.

Радев обяви, че държавното ръководство се е обединило около необходимостта от неотложни мерки и се е разбрало проектите за придобиването на ново въоръжение да бъдат одобрени от парламента до юни, а до септември да има конкретен план за преодоляването на кадровия колапс в армията.

"Времето за декларации изтече – дела трябват", каза Румен Радев.

В момента България реално отделя около 1.3% от БВП за отбрана. Основата част от средствата отиват за плащането на заплати и текуща издръжка на техниката. Към момента около 5500 места в армията са свободни, а техниката е почти изцяло от съветско време.

"Не е овладян напълно процесът по напускане на военнослужещи от въоръжените сили, а предприетите мерки не могат да дадат бърз резултат. Забавянето на проектите за модернизация лишава въоръжените сили от съвременни способности, адекватни на заплахите, и съвместимост със съюзниците. Това забавяне ще доведе до влагане на финансови средства в морално остаряла техника, несъвместима със стандартите на НАТО", посочи държавният глава.

Сериозни рискове за националната сигурност

Членовете на КСНС са се обединили и около позицията, че съществените промени в геополитическата среда, отличаващи се с особена динамика в последно време, изправят националната сигурност на страната пред нови предизвикателства.

"Неразрешените кризи с геополитическа значимост, процесите на дестабилизация в Черноморския регион и Източното Средиземноморие, нарастващата геополитическа конкуренция в региона на Западните Балкани, международният тероризъм, миграционният натиск, конфликтите в Близкия Изток и Азия, продължават да излагат на риск националната ни сигурност, сигурността в целия регион, а и в евроатлантическата зона като цяло. Развиват се паралелни процеси на съперничество и сътрудничество", посочи Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България