Радев се съмнява, че назначената от Цветанов КПКОНПИ ще го разследва

БСП: Лампите светнаха за Цветанов, защо Борисов мълчи?

Румен Радев и Цветан Цветанов, сн. БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев изрази съмнение, че назначената и контролирана от Цветан Цветанов антикорупционна комисия ще проведе независимо разследване за това как си купил луксозен апартамент на цена четири пъти под пазарната, а БСП запита защо премиерът мълчи за сделката. Темата за "апартаментите на властта" вече кънти с предизборен тътен, след разкритията, че не само зам.-председателят на ГЕРБ, но и правосъдният министър Цецка Цачева, бившият министър на културата Вежди Рашидов и зам.-министърът на спорта Ваня Колева са си уредили изгодно апартаменти от строителната фирма "Артекс", известна с атрактивните си имоти и високи цени.

"Случаят с покупката на луксозния апартамент от зам.председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов далеч надхвърля обхвата на имотна сделка. Това пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността", коментира президентът Радев пред репортери в четвъртък.

"Спомняте си, че само преди два месеца на своя годишен отчет призовах Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и другите органи да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта. И много ясно казах, че ако това не се случи, търсенето на справедливост и на възмездие може да излезе извън рамките и механизмите на закона. Защото няма как тази антикопционна комисия, която е назначена и контролирана от Цветанов, да разследва Цветанов по беззъбия закон, наложен от самия Цветанов. И ако това не се случи, наистина можем да имаме сериозен проблем", заяви Радев в Кюстендил.

"И затова поредното според мен гарантирано оневиняване на Цветанов ще се размине с моралната присъда на обществото. Това е големият проблем, който ни очаква", добави държавният глава.

БСП: Лампите светнаха за Цветанов

Социалистите пък припомниха на премиера Бойко Борисов как през януари каза пред партийния актив на ГЕРБ, че ако не им светне червена лампичка, той ще им светне синята.

"Лампите светнаха за Цветанов", казват от БСП и подчертават, че прокуратурата се е задействала, но Борисов продължава да мълчи за сделката на втория човек в партията му.

"Настояваме Борисов да наруши мълчанието си и да изпълни заканата си, че няма да търпи дори съмнения за корупция около себе си", пише в позиция на Изпълнителното бюро на БСП.

Според социалистите тази сделка създава основателни съмнения за данъчни измами и други нарушения на закона.

"Самият факт, че в една и съща фирма, при преференциални условия, пазаруват Цветанов, Цачева, Рашидов и други близки на ГЕРБ, е достатъчно показателен за системата на властта. Тя покровителства определени фирми и получава подаръци срещу това", казват от БСП, които продължават парламентарния си бойкот.

Парламентарната "Антикорупция" няма "настроение" да гледа казуса

Медийните публикации за апартаментите на хора от властта не са основание антикорупционната комисия в парламента да се самосезира, стана ясно от думите на председателя ѝ Борис Ячев от НФСБ.

"Ще коментираме, днес включително, този въпрос но вчера, в разговора, който водихме с колегите, не съм усетил да има настроение за разглеждане на проблема в комисията", каза той.

Сидеров пита Цветанов как и той да си купи евтино жилище

Лидерът на "Атака" и коалиционен партньор на ГЕРБ Волен Сидеров обяви със сарказъм, че ще пита Цветанов как и той да си купи евтин имот: "Тъй като нямам собствено жилище, ако намерите нещо евтино и изгодно, 600 евро за мен са много. Веднага щом господин Цветанов остане свободен, ще го питам как да си купя евтино жилище. До момента живея под наем, а малкият расте - 3 години и половина стана, трябва някакво жилище да му взема".

Сидеров обясни и защо Цветанов е зает - прокарвал пътеки към ЕНП и създавал коалиционни връзки: "Господин Цветанов мога да го сравня Кисинджър. Такава дипломация, такъв висш пилотаж, това с партия "Воля", това със СДС. Това е все едно гледам Кисинджър 70-те години в Китай".

ДПС: "Колкото повече, толкова повече"

Според ДПС "едва ли това, че някой си е купил апартамент, ще разклати правителството" и изнесените данни нямат връзка с предстоящите евроизбори.

"Хубаво е всеки да има жилище, което да обитава. Мечо Пух е казал: "Колкото повече, толкова повече", коментира иронично Хамид Хамид, но подчерта, че не бил морален съдник, за да казва дали действията на Цветанов са морални или не.

Имало си разследващи органи, които да направят проверка на декларациите и Хамид не вижда нищо лошо "публичните фигури да бъдат проверявани".

Цветанов: Радев следва опорните точки на БСП

"След като Румен Радев вече взима страна за апартаментите, може да си направите равносметка преди изборите каква е опорната точка на политическите ни опоненти", коментира шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред репортери в парламента, след като в предишните дни обяви себе си за изряден гражданин и че в сделката няма нищо нередно.

По-рано в четвъртък съсобственичката на "Артекс" арх. Весела Мирянова разясни пред Нова телевизия, че Цветан Цветанов е оценил както никой друг "мощната енергийна защита" на сградата на ул."Латинка" 8 с вградения в нея 91 псалм и по тази причина е получил преференциални условия за купуването на жилище от 240 кв. м за 386 654 лева (около 627 евро/ кв.м).

За кумицата Колева: Защо да не си купи апартамент

След като се разбра, че е съсед със зам.-министъра на спорта Ваня Колева, на която той е кумувал, Цветанов обясни, че всеки може да си купи апартамент където пожелае.

"Защо да не може да си купи апартамент? Защо да се притеснява човек, когато е направил всичко прозрачно, легално", каза Цветанов, след като изтъкна спортните и бизнес постижения на съпруга на Колева..

И Рашидов не вижда проблем с апартамента си

Освен за сделката на Цветанов, и други двама висши представители на ГЕРБ са си купили апартаменти от известната строителна фирма "Артекс" - правосъдният министър Цецка Цачева и бившият министър на културата Вежди Рашидов.

В сряда Цачева обясни, че всичко е изрядно и решила да си купи апартамент, когато видяла изкопа за нова сграда. Ден по- късно и Рашидов, който е купил апартамент от "Артекс" за 856 евро на кв.м при пазарна цена над 2000 евро, даде своето обяснение.

Той купил апартамента "на чертеж" и водил преговори за по- ниска цена, не обясни обаче дали е получил по-ниска оферта. Вместо това обяви, че "900 евро за квадрат не са непазарна цена".

Споделяне

Още по темата

Още от България