Радев се усъмни в скрито придобиване на активите на ЧЕЗ

Обмисля дали да свика съвета за национална сигурност заради неяснотите по сделката с "Инерком"

Радев се усъмни в скрито придобиване на активите на ЧЕЗ

Съмнения, че закупуването от "Инерком" на енергийните активи на чешката ЧЕЗ в България е схема за скрито придобиване, изрази във вторник президентът Румен Радев. Той каза пред журналисти, че обмисля дали да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) заради сделката. Такова предложение отправи ден по-рано Движението "Да, България".

Радев коментира, че активите на ЧЕЗ у нас са част от българската и европейската електрическа инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност и затова коментарите, че това е една банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават.

"Светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая. Напротив, генерира още повече въпроси. Явно става въпрос за схема за скрито придобиване. Въпросът е "Кой и защо крие своите намерения?". Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси, получава огромна банкова гаранция? Защо досега имената на банките - най-прозрачните, публични финансови институции, се крият. Има ли политическа гаранция тази фирма?", попита Радев

Той призова правителството да даде отговор на тези въпроси и на притесненията на всички хора, които плащат ток.

"Правя срещи с отговорните институции, които имат отношение по въпроса, но по закон те имат отношение постфактум, предстои ми среща днес и с шефа на Комисията за финансов надзор, уточни Радев. Той посочи, че вече е говорил с ръководството на ДАНС, а ден по-рано се срещна и с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Иванов във вторник повтори пред журналисти, че неговата комисия не може да проверява сделката и да се намеси, тъй като става въпрос само за продажба на акции. Както Mediapool писа пред сделката няма никакви регулаторни пречки.

Всички агенции и служби са към правителството, очаквам от тях адекватни действия и отговори на въпроси. Все още не е ясен механизмът на финансиране, а той ще даде отговор на много въпроси, отбеляза Радев.

Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, като от месец се знаят потенциалните бъдещи собственици. На практика е сключена сделката вече, има институции, които по закон отговарят за националната сигурност, защо Министерството на енергетиката и ДАНС не са извършили по-рано проверки. Въпросът е дали това е непрофесионализъм, некомпетенция или не са се намесили по други причини, коментира Радев.

Той посочи още, че държавата се отказала още през 2012 г. съзнателно от механизъм за влияние върху сделката като е решила да продаде 33-процентното си участие в електроразпределителните и електроснабдителните дружества.

Споделяне

Още от България