Радев ще опита да забави разпускането на парламента със седмица

Журналистите Иво Христов и Елена Йончева, както и БСП-кадри влизат в екипа на новия президент

Снимка: БГНЕС

Избраният президент Румен Радев, който ще встъпи в длъжност на 22-ри януари, ще се опита да не разпуска веднага Народното събрание, а да удължи живота му със седмица, за да "измести" предсрочните избори поне в края на март. Това казаха пред Mediapool представители на бъдещата администрация на "Дондуков" 2.

Според конституцията предсрочните избори трябва да се проведат до два месеца от датата, на която президентът разпуска парламента. Това пък става с указ след изчерпване на другата конституционна процедура - опитите да бъде съставен кабинет с различни мандатоносители.

Експерти по конституционно право твърдят, че след като и третата политическа сила в лицето на РБ върна мандата на президента Плевнелиев преди Коледа, тази процедура е изчерпана. Затова веднага след встъпването в длъжност Радев трябва да разпусне парламента и да определи дата за избори. Според конституцията това става с един указ.

Ако Радев се придържа към този прочит на основния закон, предсрочните избори ще се състоят най-късно до 19 март.

Според други обаче президентът няма срок, в който да разпусне НС и да назначи предсрочен вот. "Разбира се, това е неотложна задача, която не може да бъде "прескачана" дълго, но Радев не би прекрачил конституцията, ако не издаде указа в деня на встъпването си в длъжност. Може спокойно да се забави една седмица и така да отложи предсрочните избори", коментираха преподаватели по конституционно право пред Mediapool.

Според информация от бъдещия екип на държавния глава той най-вероятно ще издаде указа за разпускане на Народното събрание на 30 януари (понеделник). Това забавяне ще гарантира отлагането на изборите до 26 март.

"Организацията на избори в средата на март, както горе-долу ще се случи, ако Радев не забави указа си, крие доста рискове. Един по-обилен снеговалеж може да блокира цели местности, видяхме какво се случи по Нова година. Ами ако не успеят да доставят бюлетините навреме?", допуснаха експерти по изборна организация.

С такива аргументи дори са склонни да се съобразят и някои представители на ГЕРБ. "Зимата определено крие свои рискове, но това не означава, че трябва да се потъпква конституцията. Ако е задължително вотът да е на 19-ти март, нека новият президент и назначеният от него кабинет бъдат така любезни да го организират. Ако има възможност за отлагане, по-добре е изборите да бъдат на 26-ти", смятат от ГЕРБ.

Юристи от партията на Борисов пък смятат, че "забавяне" на указа за разпускане на парламента може да бъде и основание за импийчмънт.

"Няма как Румен Радев да допусне гаф в конституционните си задължения", смятат от БСП. В левицата са убедени в това, защото юридически съветник на новоизбрания президент ще бъде бившият конституционен съдия и шеф на обществения съвет към ЦИК проф. Емилия Друмева. Обявеното досега настояване на социалистите е предсрочните избори да се проведат възможно най-бързо.

Най-вероятният шеф на кабинета на Радев ще бъде журналистът от лявоориентираното издание "Аспекто" Иво Христов, който ръководеше и кампанията му. Международният секретар на БСП Деница Златева ще бъде секретар на президента по европейска политика. Международен негов съветник, според информация от БСП, ще бъде бившият заместник-министър на външните работи по време на тройната коалиция Любомир Кючюков.

Секретар на президента по регионалната политика ще бъде също кадър свързан с БСП – бившият кмет на село Труд Николай Копринков. Медиен секретар на "Дондуков" 2 пък се очаква да бъде журналистката Елена Йончева, която също бе в предизборния щаб на Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България