Радев ще върне и антикорупционния закон: не бори корупцията, но става за бухалка

Радев ще върне и антикорупционния закон: не бори корупцията, но става за бухалка

Президентът Румен Радев ще наложи вето на антикорупционния закон, чието окончателно приемане върви в парламента. В петък той повтори мнението си, че инструментите, с които ще се води борба с корупцията по този закон, са неефективни.

Президентът обяви още при подготвянето на новия антикорупционен закон на ГЕРБ, че той няма да свърши работа, тъй като комисията "Антикорупция" няма да има разследващи функции, за каквито настояваше БСП. В проектозакона на БСП, който бе отхвърлен, се предвиждаше също председателят на антикорупционния орган да бъде назначаван от президента, а не от парламента, както приеха управляващите.

Въпросът не е в само в назначаването на ръководството на новия антикорупционен орган, отбеляза Румен Радев в петък. По думите му същността и духът на закона не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум.

"Този закон не разкрива корупционни схеми и модели. Той ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество без акцентиране върху наказателното преследване", поясни президентът.

"Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция", смята държавният глава.

В същото време, каза Радев, законът може да е използван и като "бухалка за разправяне с неудобните".

"Нямам за самоцел аз да назначавам ръководството на този орган. Настоявах и продължавам да настоявам е да има баланс на властите при назначаването. Как се назначават "големите трима" в правосъдната система? Как се назначават ръководителите на други важни органи? Има баланс на властите, много ясно разписан. Тук няма никакъв баланс", каза още президентът. И допълни, че "вижда с каква ревност управляващите държат изрично те и само те да имат думата при назначаването".

От думите му се разбра, че въпросът за новите изтребители ще се обсъжда на предстоящия КСНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България