Радев ще връчи още следващата седмица мандата за съставяне на правителство

"Ако армията е силна, няма никакво значение кой къде ще гласува", каза държавният глава

Президентът Румен Радев ще връчи следващата седмица проучвателен мандат на най-голямата политическа сила ГЕРБ за съставяне на правителство. Това съобщи държавният глава пред журналисти преди първото заседание на 44-то Народно събрание.
 
Той каза, че се надява в началото на май новото правителство да бъде факт и и да изкара пълен мандат, защото страната ни се нуждае от стабилност.
 
Радев не отговори на въпрос дали ще продължи да настоява парламентът да разгледа промените в изборното законодателство, свързани с въвеждане на уседналостта, и отклони темата като отново призова за противодействие на чуждото влияние в Българи. 
 
"Дали ще продължим да бъдем държава, подвластна на чуждо влияние, или ще имаме законодателство, което ще слага бариери, това е големият въпрос и тук няма значение за коя държава говорим, трябва да решим ще бъдем ли държава, която да не допуска регистриране на етнически партии, конструирани отвън, която ще се грижи за своите религиозни общности, като ги закриля от външно влияние", каза Радев.
 
Той добави още, че "ако наистина се грижим за своята армия и не допускаме тя да се разкапва пред очите ни, използваме всички механизми за колективна защита, работим активно по линия на ЕС и на НАТО, няма никакво значение кой и откъде ще гласува".
 
Миналата седмица обаче той призова новият парламент да "покаже характер" и да приеме "адекватни законови промени" и подкрепи предложението за ограничаване на вота зад граница. 
 
България да поеме финансирането на чуждите религии у нас 
 
Президентът добави още, че ако държавата реши да поеме финансирането на всички религиозни общности и храмове, ще са нужни 15-17 млн. лева.
 
Нека парламентът и правителството преценят струва ли си България да дава тези пари, призова той.
 
Служебното правителство вече предложи промени в Закона за българското гражданство с препратки към Закона за вероизповеданието, според които на регистрираните в България вероизповедания ще бъде забранено да бъдат финансирани от чужди държави и техни организации.
 
Във връзка с резултатите от референдума в Турция Румен Радев коментира, че уважава правото на всеки народи, включително на турския, да избира сам своето конституционно устройство и форма на управление. 
 
"Ненамесата в чуждите дела е най-големият залог за добросъседски отношения, заяви той и добави, че проблемът не е толкова в Турция, където има сигнали, динамични процеси, които тревожат, а въпросът е как ние ще погледнем сами, отвътре, на собствената си сигурност", каза Радев. 
 
Какво следва? 
 
След свикването на парламента президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителството на най-голямата партия, като Конституцията не е предвидила в какъв срок трябва да стане това. Кандидатът за министър-председател трябва да състави правителство до седем дни. Ако не успее, държавният глава връчва мандат на втората по големина партия, в случая това е БСП. 
 
Лидерът на левицата вече обяви, че е готова да се опита да състави кабинет, ако ГЕРБ не успее. 
 
Ако и втората най-голяма партия не успее да състави правителство, държавният глава връчва третия мандат на партия по своя избор. 
Споделяне

Още по темата

Още от България