Радев след среща с Макрон: България ще извади на масата най-критичните проблеми пред ЕС

Президентът се готви да лети на френски изтребител "Рафал"

Радев и Макрон, сн. БГНЕС
"България има амбицията не само да бъде посредник и координатор по време на това председателство, а да постави на масата най-критичните проблеми пред ЕС. Проблеми, които изискват ясна визия и смел подход”, заяви президентът Румен Радев след срещата си с френския държавен глава Еманюел Макрон  в Париж. 
 
"Напълно споделяме приоритета на Франция, че сигурността и отбраната са изключително важни за бъдещето на Обединена Европа. Важно е страни като България да участват пълноценно в интеграционните процеси на европейската отбрана. Това изисква силна обединена отбранителна индустрия. В това отношение България има голям потенциал и в областта на производството и научните изследвания”, каза държавният глава.
 
Радев допълни, че България би желала да види много по-голямо инвестиционно присъствие на Франция у нас. 
 
Държавният глава посочи, че приемането ни в Шенген е важен фактор за повишаване на сигурността в Европа, защото сигурността на всеки европейска гражданин започва от сигурността на външните граници, 
 
"Отбелязахте много важния приоритет – това е сигурността в миграционната политика. Една от задачите на нашето председателство на Съвета на ЕС да се предприемат ефективни мерки, не само за охрана на нашите външни граници, но и за механизмите, които да се справят с тази мигрантска криза", допълни той.
 
Той коментира, че интеграцията на Западните Балкани изисква всеобхватен подход. Според него това означава не само социална политика, не само правосъдна реформа, не само свързаност – транспортна, енергийна, дигитална, но общо развитие на образование и науки. 
 
"Защото ако искаме да имаме една хармоничност в Европа, не може да развиваме наука и високи технологии само на Запад. Те трябва да се развиват и на Изток”, посочи държавният глава. 
 
Президентът Румен Радев е на тридневно посещение във Франция. Предвидени са срещи с директора на Европейската космическа агенция Йохан Вьорнер, новия генерален директор на ЮНЕСКО Одри Азуле и с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия. 
 
В третия ден от визитата си Радев ще лети с френски изтребители "Рафал".
 
Визитата на Радев във Франция идва след като Макрон посети през август България. Тогава премиерът Бойко Борисов изрази готовност България да подкрепи плановете на френския президент за затягане на европейските правила по отношение на т.нар. командировани работници от по-бедните страни на ЕС. 
 
Макрон от своя страна повтори уверенията си, че ще подкрепи стремежа на България за влизането ѝ в т.нар. чакалня на еврозоната и в Шенгенското пространство за свободно движение. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?