Радев: Следващи стъпки по случая "Скрипал" – само при безспорни доказателства

Колинда Грабар – Китарович и Румен Радев. сн: БГНЕС

България е председател на Съвета на ЕС и като такъв трябва да провежда политика на диалог и баланс, каза президентът Румен Радев след срещата си с хърватския си колега Колинда Грабар – Китарович.

България остана една от малкото страни в ЕС, които не изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради отравянето на нейна територия на бивш руски агент и неговата дъщеря. Премиерът Бойко Борисов поиска допълнителни доказателства за вината на Русия, въпреки че срещу позицията му има съпротива дори в ГЕРБ.

"Виждаме, че такава позиция взе и Австрия, която е следващият председател на Съвета на ЕС. Държа да подчертая, че България е лоялен член на съюзите, в които членува - ЕС и НАТО, но това са съюзи, които се основават на много ясни ценности, една от тези ценности е прозрачността“, каза Радев.

По думите му, за да предприемем следващи стъпки, трябва да има ясни и безспорни доказателства за отговорността на Москва

"Диалогът с Русия трябва да продължи", смята хърватският президент Колинда Грабар-Китарович.

"Виждам Русия като световна сила, с която освен за взаимните спорове, трябва да се разговаря и по много други въпроси като международната сигурност, борбата с тероризма и останалите заплахи, с които се сблъскваме. Хърватия е солидарна с ЕС за експулсирането на дипломатите. Време е ЕС и Русия да се върнат към политиката на диалога и към нормализиране на отношенията", каза Колинда Грабар-Китарович.

За разлика от България, Хърватия изгони един руски дипломат в знак на солидарност с Великобритания.

Радев изрази надежда, че България ще положи усилия, държавите, които имат резерви да участват в срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани през май, да седнат на масата на преговорите.

Такива резерви вече изразиха Сърбия, Румъния, Кипър и Испания. Причината е участието на Косово в срещата в София.

Радев подчерта, че България е успяла да обърне вниманието на ЕС върху Западните балкани и среща разбиране от Брюксел, че ако Съюзът не предостави европейска перспектива на държавите от региона, те ще предоставят балканска перспектива на Европа.

"Виждаме, че има проблем на срещата на върха вече е изразено от някои държави и резерви, съответно от Испания, Румъния, Кипър, но аз съм убеден, че България ще продължи да полага усилия тези държави от ЕС да бъдат на масата, защото видяхме, че няма друг начин да осигурим стабилност, сигурност и просперитет, освен диалог."

Споделяне

Още по темата

Още от България