Радев смъмри правителството: Армията не може да се лекува със самовнушение

Военният министър иска заплатата на войник да е колкото тази на учителя

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев разкритикува приетия от правителството доклад за състоянието на армията, който смекчи оценките за тежкото състояние на сектора, и коментира, че в него се предлага "да лекуваме армията със самовнушение".

 

"Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее. Мисля, че докладът на служебното правителство беше реалистичен. Този доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили предлага да лекуваме армията със самовнушение“, каза президентът в петък.

 

Преди два дни Министерският съвет прие доклада, след като по искане от военния министър Красимир Каракачанов от него бе извадена констатацията на служебния кабинет, че въоръжените ни сили вече само "частично" са в състояние да изпълнява задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната.

 

"Тук не говорим за вина, а за реалната обстановка, за моментното състояние. Как можем да се движим напред, ако не знаем какво е реалното ни състояние“, каза президентът Радев, който по-рано сподели оценката на назначения от него служебен кабинет.

 

Президентът припомни, че не се изпълнява и решението на Консултативния съвет за национална сигурност за ускоряване на модернизацията на армията.

 

Няма розови очила

 

Военният министър Красимир Каракачанов коментира в петък, че не се гледа на армията с "розови очила".

 

"Армията беше мачкана и унижавана 25 години. Реалното ѝ състояние е такова, каквото го направят политиците. В политически доклад да напишеш, че "армията частично е в състояние..." означава, че ти хвърляш вината върху армията", каза Каракачанов пред бТВ.

 

В същото време той каза, че служебният кабинет не е излъгал, но в желанието си да "светне червената лампичка" са написали неща, които не са справедливи по отношение на армията.

 

Най-сериозните проблеми на армията са липсата на войници и остарялата техника. Вече близо 6000 от длъжностите са незаети, като основната причина за това са ниските заплати.

 

Военният министър периодично повдига темата за вдигането на заплатите на военните, за да се преодолее кадровият колапс, но засега не среща разбиране от финансовия министър Владислав Горанов.

 

Публична тайна е, че част от поделенията съществуват само на хартия, а военните открито се оплакват, че заради недостига на хора вече рискуват живота си при изпълнение на задълженията си.

 

Войниците да взимат колкото учителите

 

В момента в армията има 20% празни щатове, но парите за тях ги няма, каза Каракачанов.

 

Един професионален войник започва със 608 лв. заплата и 120 лв. за храна. Който може да си намери по-добра работа, го прави, коментира още Каракачанов.

 

Според него заплатата на войник трябва да бъде поне като на учителя.

 

Правителството посочи образованието за приоритет и обяви амбиция до края на мандата му заплатите на учителите да стигнат 1700 лева.

 

Каракачанов обясни, че бюджетът не е осигурен за списъчния състав, който е необходим на армията, а е на база на щатния.

 

"Работата на финансовия министър Владислав Горанов не е лесна, защото той разпределя това, което има. Трудно се разбираме, защото имаш един обем пари, който не може да го разтеглиш", каза Каракачанов.

 

"Трябва да се покаже на армията, че държавата има отношение, а армията не е декорация, която виждаме само на Гергьовден", коментира военният министър.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?