Радев стана президент, кабинетът "Борисов 2" си отива

Страната лети към нови избори със служебен кабинет на Плевнелиев при действащ парламент, който може да прекрои радикално политическата система

<i>Снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX</i>

Издигнатият от БСП Румен Радев спечели убедително президентските избори, което изпраща премиера Бойко Борисов в самоналожена оставка. На балотажа тази неделя Радев получи над 20% повече от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, според данни от екзитпол на социологическите агенции. Двойката Румен Радев -Илияна Йотова взима 58.1%, а Цецка Цачева - Пламен Манушев – 35.3%, по данни на "Алфа рисърч". Според "Галъп" Радев има 58.5%, а Цачева – 35.7%. Гласувалите "Не подкрепям никого" са 6.5%. Избирателната активност е около 50.4%, по-ниска от тази първия тур.

Министър-председателят Бойко Борисов и загубилият кандидат-президент на ГЕРБ поздравиха победителите.

Радев: Последните действия на Борисов не кореспондират с ролята му на държавник

Новоизбраният президент Румен Радев, който допреди два месеца беше командир на Военновъздушните сили и няма никакъв политически опит, даде пресконференция съвместно с ръководството на БСП. "Във всички случаи аз нямам партийни обвързаности, нямам обременености, нямам лобистки зависимости и обременености. Така че това е голям плюс", каза той.

"Последните действия на Бойко Борисов не кореспондират с ролята му на държавник, защото съдбата на собствения му кабинет и на България са заложници на егото му, смята още Румен Радев: "Човек, който е държавник, трябва да може да надмогва егото си. Държавникът трябва да е готов да споделя властта. Той (Бойко Борисов - бел. ред. ) не може да си представи, че ще работи с някого, когото няма да може да контролира, а този тип поведение не е държавническо".

"Водихме почтена кампания. Доказахме, че в България могат да се печелят избори с етична кампания", каза на няколко пъти Радев.

"Вотът даде отрицателна оценка на властта. На всички вече е ясно, че в България има нова политическа ситуация, в което, между другото, няма нищо драматично. Предстои всеки от политическите актьори да извърши своя анализ и много важно – да се държи отговорно", каза още Радев.

Той заяви, че ще приеме поканата за среща с президента Росен Плевнелиев и че назначението на служебното правителство е изцяло отговорност на сегашния държавен глава.

ГЕРБ и БСП се заричат да не приемат мандат за кабинет в този парламент

Премиерът даде изявление в присъствието на загубилия кандидат-президент Цачева и министрите си, в което потвърди, че ще подаде оставка и каза, че не съжалява задето предварително заложи съдбата на правителството с изборната победа на Цачева. Борисов каза, че ГЕРБ няма да се опитва да прави правителство в настоящото Народно събрание. По-късно същото каза и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която ще се бори партията ѝ да е първа политическа сила в следващия парламент.

Президентът Плевнелиев вероятно ще пита КС за насрочването на изборите

Оттук нататък връчването на оставката на кабинета е формалност, от която обаче следва сложна процедура, тъй като президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство, но в оставащите три месеца до края на мандата си не може да разпусне парламента. От друга страна, насрочването на предсрочните парламентарни избори става със същия акт, с който държавният глава разпуска Народното събрание, от което следва, че трябва да се чака Румен Радев да встъпи в длъжност на 22 януари, а изборите да са през април, през което време държавата да бъде управлявана от служебен кабинет, чийто състав новият държавен глава може да подмени.

По информация на Mediapool Росен Плевнелиев ще пита Конституционния съд дали може освен да назначи служебно правителство, да насрочи и дата за парламентарни избори.
Само преди около месец и половина загубата на кандидат-президента на ГЕРБ изглеждаше почти невъзможна, което даде самочувствие на Борисов да заложи оставката на кабинета си, макар че между едните и другите избори няма нищо общо. Така той хазартно проигра политическата стабилност, която бе основният коз му коз в агитацията в подкрепа на Цачева.

По какви правила ще се проведат новите избори

Неизвестните са какво ще свърши парламентът преди да се разпусне в края на януари. Лидерите на ГЕРБ и БСП заявиха готовност да претворят в закон резултатите от референдума на "Шоуто на Слави" – за мажоритарен и задължителен вот, както и за намаляването на партийните субсидии до 1 лев. Ако НС реши да прекрои изборните правила и да въведе мажоритарен вот, България трябва да се прерайонира и сложният казус как да стане това ще е отговорност на служебното правителство.

Радев получи гласовете на ДПС и около 60 на сто от тези на Каракачонав

Преднината на Радев на първия тур бе около 3%. Забележителният му резултат на балотажа се дължи основно на избирателите на ДПС и националистите, от които е привлякъл допълнителни гласове. По данни на "Алфа рисърч" за него са гласували 92% от избирателите, които миналата неделя гласуваха за Пламен Орешарски, който събра над 270 000 гласа компактен вот на ДПС. Около 60 на сто от гласувалите за кандидат-президента на "обединените патриоти" Красимир Каракачанов на втория тур са гласували за Радев.

Цецка Цачева е успяла да привлече 54% от излелите на втория тур привърженици на Трайчо Трайков (РБ).

Още по темата
Още от Президентски избори