Радев свиква КСНС заради Covid-кризата и миграционния натиск

Сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев свиква на 16 август от 14.00 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Ще бъдат обсъдени "необходимите финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от Covid–19".

Миналата седмица Радев свика работно съвещание със служебния кабинет, на което беше представена подготовката на властите за посрещането на новата Covid-вълна. На нея беше отчетено, че вече се работи по приетия план за отговор на епидемията, здравната система е подготвена логистично, има предвидени и мерки за подкрепа на бизнеса и заетите, но има опасност тези дейности да останат без финансиране, ако не се приеме спешно актуализация на бюджета. Министрите и президентът призоваха Народното събрание спешно да приеме предложената актуализация или ревизиран вариант, но това да стане до края на месеца, защото след това работата на институциите ще бъде силно затруднена.

И до момента обаче отговор на този призив няма.

Очаква се това да е основна тема по време на свикания от президента КСНС, така че парламентарно представените партии да се ангажират с актуализацията.

Другата тема на КСНС ще бъде набелязването на мерки за противодействие на засиления миграционен натиск по границата с Турция.

ГЕРБ през последните седмици системно критикува служебния кабинет, че не предприема достатъчно мерки в отговор на миграционния натиск, а местата в центровете за настаняване вече се изчерпват.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?