Радев: Тръмп поиска 4% от БВП за отбрана, всеки се чуди сериозен ли е

Той подкрепи американския си колега и предупреди, че Алиансът "не е борса"

Румен Радев с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата на НАТО в Брюксел в четвъртък

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал днес от своите колеги от НАТО да увеличат незабавно до два процента от БВП на техните страни разходите за отбрана и е поставил въпросът и за 4% от БВП. Източник на тази информация се оказа българският президент Румен Радев, който говори пред журналисти в кулоарите на срещата на върха в Брюксел.

 

"Президентът Тръмп, който говори, постави въпроса не само да се постигнат 2% и то днес, а вече нова бариера – 4%. Той просто тръгна, след като обяви това", обясни Радев.

 

Попитан за настроението в заседателната зала, той заяви, че "не е от най-приятните атмосфери".

 

Всички лидери са общо взето в сконфузено състояние, защото всеки мисли какво означават тези четири процента и доколко сериозен е президентът Тръмп, който ги постави като условие, посочи Радев.

 

"НАТО не е борса"

 

"НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности", добави държавният глава.

 

Според него това, което Тръмп прави, е "добре и за нашата страна".

 

"Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, след това то се отменя", коментира българският държавен глава.

 

България е една от страните в НАТО, която все още е далеч от поставената цел да отделя 2% от БВП за отбрана. Българският бюджет за отбрана се движи през последните години в рамките на 1.2 - 1.4%, но страната ни разчита https://www.mediapool.bg/kakva-polza-ima-pravitelstvoto-da-lazhe-za-voenniya-byudzhet-news276035.html на различни шашми, за да заблуди партньорите си в НАТО и собствените си граждани, че сигурността е приоритет. Последният трик е да смята в бюджета за отбрана планирани средства за модернизацията на армията, които е предварително ясно, че няма да бъдат усвоени.

 

"Днешната среща е много важна, защото трябва да демонстрира единството, солидарността и решителността на всички държави членки. Засега въпросите стават повече от отговорите", каза Радев.

 

Той е поставил пред своите колеги въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези два процента сега.

 

Радев коментира, че проектите за модернизацията на българската армия непрекъснато се отлагат и непрекъснато се намират причини това да се прави.

 

"Планът за достигане до два процента много трудно изобщо беше решен. Кога се достигат тези два процента - в мандата на следващото правителство", допълни той.

 

"Мисля, че този натиск ще продължи. НАТО, без способностите на Америка, не може да бъде същата. Напомних на всички за резултатите от операцията в Либия - тогава тя разкри огромни дефицити във военните способности на европейските държави - системи за разузнаване, високоточни оръжия, дозарядки във въздуха, мобилност, съвременни системи за командване и управление, които се предоставяха изцяло от САЩ. Каква е съдбата на европейската сигурност, ако тези способности, предоставени от САЩ, ги няма?", посочи Радев.

 

"Двупистов подход" към Русия

 

"Моята препоръка беше да се спазва двупистовият подход в отношенията с Русия. Наред с политиката на сдържане и отбрана, да се гради диалог и в тази ситуация на неясност на трансатлантическата връзка, да се избягва агресивният тон и да се търсят пътища за нормализация на отношенията с Русия. Това се приема от лидерите", поясни Радев, цитиран от БТА.

 

Президентът отбеляза, че в историята си НАТО е преживяла много предизвикателни моменти. НАТО винаги е успявала да се консолидира. Надявам се да се намери решение и сега, заяви държавният глава.

 

Той потвърди, че се очаква Македония да получи покана за преговори за членство в НАТО и това е едно от добрите събития на тази среща на върха на алианса. България има голяма роля, отбеляза президентът. По неговите думи сроковете за приемането на Македония в НАТО зависят от изпълнението на договора ѝ с Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?