Радев: Трябват промени в конституцията. Липсата на независима съдебна система създава опасности

Румен Радев, сн. архив

"Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в конституцията", каза държавният глава Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

На срещата са били обсъдени предложенията и становищата, направени досега в хода на инициираните от президента консултации с представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

Засилването на гаранциите за защита на правата на гражданите, конституционният модел на съдебната власт и гарантирането на независимостта на съдебната система са били сред акцентите на днешното заседание. Функциите на ВСС, отчетността на прокуратурата и контролът над актовете ѝ също бяха обсъдени от президента Радев и членовете на Правния съвет. 

В края на миналата година Радев стартира консултациите за промени в конституцията. Той обяви, че ще инициира широк обществен дебат за промени на 26 ноември веднага след като подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България