Радев убеждава НАТО да обедини усилията си с Moсква

Столтенберг: Засиленото ни присъствие в Европа е отговор на поведението на Русия

Румен Радев и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, сн: ЕПА/БГНЕС
"Нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка със задълбочаване на диалога с Русия за избягване на конфронтация, за избягване на неразбирателство и за снижаване на риск", заяви президентът Румен Радев след срещата си  генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Брюксел.
 
"Както и президентът Тръмп сподели, основните заплахи днес са международният тероризъм, борбата с "Ислямска държава“. Тези заплахи няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят усилията на НАТО и на Русия - и в Близкия Изток и в борбата с глобалния тероризъм", каза Радев. 
 
Той посочи още, че за България "НАТО остава изключително важна организация за защита на сигурността на държавите членки и за гарантиране на стабилност извън границите на алианса".
 
"Подкрепяме усилията на НАТО за отбрана и възпиране и смятаме, че България е част от тези усилия. Ще правим всичко необходимо, за да гарантираме общия принос за колективната отбрана и сигурност", заяви Радев. 
 
Столтенберг от своя страна за пореден път обясни, че увеличаването на отбранителния потенциал на НАТО е пропорционален отговор на "поведението на Русия, която изгради голяма военна мощ в последните години и използваше военна сила срещу съсед”.
 
"Ответните ни мерки са премерени, прозрачни, отбранителни по характер. Но изпращат ясен сигнал, че сме заедно, че всички съюзници са готови да се защитават взаимно", каза Столтенберг.
 
Той отбеляза, че НАТО е отговорила на променящата се среда за сигурност, по-настъпателната Русия, тероризма, кибератаките и хибридната война с увеличаване на  присъствието си както на югоизточния фланг на алианса, така и в балтийските държави и в Полша.
 
Радев посети централата на НАТО в белгийската столица, след като преди ден се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Въпреки че Радев неколкократно призова преди визитата си за вдигане на европейските  санкции срещу Русия, в Брюксел той отказа да коментира темата. 
 
Във вторник Радев каза, че изборът му да посети централата на НАТО в първата си визита като държавен глава показва значението на Алианса за България като организация на споделени ценности и на споделени отговорности за колективната сигурност и отбрана. 
 
"За последните три години НАТО претърпя сериозна адаптация, България е част от нея и този процес ще продължава, защото така изисква международната обстановка в момента", каза Радев.
 
НАТО за пореден път поиска повече средства за отбрана 
 
След срещата си с Радев Столтенберг за пореден път призова страните членки да отделят повече средства за отбрана. Алиансът настоява те да заделят по около 2% от БВП за сектора, но към момента много малко държави отговарят на това изискване.
 
Бюджетът за отбрана в България се движи около 1.35%, но е планирано през следващите години да се увеличи. 
 
"Сигурността има своята цена, т.е. трябва да увеличим разходите за отбрана. Приветствам факта, че България вече е започнала да увеличава инвестициите си за отбрана и това показва ангажимента на страната към НАТО и приноса ѝ към колективната отбрана", каза Столтенберг. 
 
Радев от своя страна е уверил Столтенберг, че страната ще положи максимум усилия за постигане на разходи за отбрана от 2% от БВП. 
 
"Това е важно за нашите способности и всяка страна-член на Алианса трябва да потвърди този ангажимент. За нас е също така важно да продължи консолидирането на усилията в борбата с международния тероризъм и трафика на хора и нелегални имигранти", каза Радев.
 
Той е уверил Столтенберг, че правим всичко възможно за модернизация на българските въоръжени сили с реализация на модернизационните проекти, приети вече от парламента като инвестиционни разходи.
 
САЩ остават ангажирани с НАТО 
 
Йенс Столтенберг коментира от своя страна, че след избирането на Тръмп САЩ ще останат ангажирани към НАТО. 
 
На въпрос в какъв план политиката спрямо Русия на президента Доналд Тръмп ще повлияе на най-голямото засилване по източния фланг на НАТО от края на Втората световна война, Йенс Столтенберг посочи, че е разговарял с Тръмп, както и с министъра на отбраната Матис наскоро. Посланието им е било общо - че САЩ остават ангажирани към НАТО и трансатлантическата връзка. 
 
"И не е нещо, което само говорят. И сега виждаме, че САЩ всъщност засилват присъствието си в Европа", отбеляза Столтенберг.
 
Той отново посочи, че увеличеното присъствие на алианса в Европа е премерен, пропорционален отговор на поведението на Русия. Същевременно се запазват каналите за политически диалог. 
 
По-късно във вторник Румен Радев посети в Монс Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Там той разговаря с върховния главнокомандващ генерал Къртис Скапароти и се срещна с българските военнослужещи.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България