Радев: Убийството в Русе разкри дефицита на доверие към институциите в страната и навън

Радев: Убийството в Русе разкри дефицита на доверие към институциите в страната и навън

Според президента Румен Радев случаят с убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе е разкрил огромния дефицит на доверие в нашите институции, както вътре в страната, така и навън.

"Разкри също така и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот", заяви държавният глава пред журналисти в Троян, където присъства на тържествата по случай празника на града - Петковден и 150-та годишнина от обявяването на Троян за град.

Радев добави, цитиран от БТА, че очаква органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона.

"Не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, за убития данъчен служител и за десетки други убийства и посегателства върху личността на хора, чийто живот е не по-малко значим от този на Виктория Маринова", каза президентът.

Пак за единението на нацията

Той коментира изявлението си, с което призова за единение на нацията. Според него общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено.

"Според мен в днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща. Помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да е фокусиран върху актуалните проблеми и бъдещето, а не да бъде подменян с изкуствено създадени проблеми и подменяни теми от миналото. Те ще продължават да ни разделят. Искам да бъда правилно разбран. Това не означава в никакъв случай индулгенция за извършените престъпления. Но ние трябва де се обединим около това да се спазват законите днес, това е най-важното", посочи Румен Радев.

По думите му общата задача на институциите е борбата с бедността, с растящите неравенства, с неграмотността. "Те продължават да раждат разединението, да раждат корупция, престъпност и по този начин да ни отдалечават от едно общо бъдеще", добави президентът.

Пациентът - фокус на здравната реформа

Попитан за здравната реформа, той каза, че здравеопазването ни е с тежка диагноза и фокусът на тази реформа трябва да бъде върху пациента.

"В момента недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие. Даже стигаме до парадоксална ситуация нашите медици да търсят реализация навън, а пациентите също лечение навън. Ето тук трябва да се замислим. Трябва така да бъде организиран този модел, че крайната му цел да бъде лекуването на пациента, а не запълването и калкулацията на всякакви клинични пътеки", каза още Радев и добави, че политическите партии ще решат дали има нужда от вот на недоверие.

Според него обаче внасянето на вот, каквото БСП се кани да направи именно по темата за здравеопазването, не винаги означава основна цел сваляне на правителството. Важно е да има дебат по обществено значими теми.

За Джи пи груп

Президентът коментира и темата "Джи Пи Груп", като каза, че има проблемии че трябва да се стигне до причината, която ги поражда.

В петък премиерът Бойко Борисов нареди строителната компания да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране. Дотам се стигна, след като започна европейска проверка на твърденията за корупция при спечелени от компанията европроекти, разкрити в разследване на сайта "Биволъ". Същата фирма е във фокуса на общественото недоволство и заради скандалите около ремонта в центъра на София.

 “Имаме сериозен проблем - от една страна високите цени, от друга - безобразното качество и по пътищата, и дори в центъра на София. За решаването на този проблем трябва да има политическа воля, но не само политическа воля за изваждане на една фирма или за нейното пускане да участва в обществени поръчки и то при сключени вече договори. Такъв тип подход поражда и много други въпроси - къде са държавните и обществени институции, къде е съдебната система?“, коментира Радев, цитиран от БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България