Радев: Управляващите лъжат Европа, но ги изловиха в крачка

"Дебатът за върховенството на закона се води в ЕП, а българските управляващи отричат проблема"

Румен Радев, сн. БГНЕС
"Показателно е, че дебатът за състоянието на демокрацията и за върховенството на закона в България се води в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблем", коментира президентът Румен Радев в четвъртък. 
 
Очаква се дебатът за върховенството на закона в България в Европейския парламент да се проведе на 5 октомври. 
 
"Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и за темите за изслушване в ЕП, но ЕП ги излови в крачка. Това е достатъчно основание да си подадат оставките", добави Радев. 
 
По думите му "отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на правителството и неговата незаменимост за нашата европейска интеграция". 
 
"Тепърва обаче ще осъзнаваме мащабите на пораженията върху държавността и нашето бъдеще и Европа също започва да го осъзнава. Акцентът върху върховенството на закона ще има последствия", смята държавният глава.
 
Той съобщи, че ще наложи вето на промените в изборния кодекс, като разкритикува "нефелните закони", които се правят от този парламент.
 
 
Нормално е протестът да се радикализира
 
Радев посочи, че отдавна са налице всички условия управляващите и главният прокурор Иван Гешев да си подадат оставките и всяко протакане задълбочава кризата. 
 
"Явно управляващите се опитват да доразпределят порциите и отново да направят така, че да влияят върху изборите, да могат да ги манипулират по тяхно желание. България вече се осъзнава и няма да приеме поредна манипулация на изборния процес", каза Радев.
 
По думите му има радикализация на протеста и това е нормална реакция.
 
"Когато обществото постави ясно своите искания, но в замяна на това хората и протестиращите биват обиждани, неглижирани, дори някой от тях бити, това е нормална реакция", посочи Румен Радев.
 
"Всички български граждани и европейци желаят парите от Брюксел да стигат до гражданите, а да не пълнят шкафа на Борисов или на някой друг политик", каза президентът.
 
Проблемът е в нефелните закони, не в НСО 
 
Радев коментира и барикадата на протестиращи от формацията на Мая Манолова и майки от "Системата ни убива", които преди ден часове наред отказваха да напуснат сградата на НС, след което гардове на НСО ги изведоха със сила.
 
Според държавния глава вчера служителите на НСО са действали по указание на председателката на парламента Цвета Караянчева.
 
"Проблемът е в начина, по който се управлява държавата и създаването на нефелни и лобистки закони. Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях, каква е логичната развръзка – хората да дойдат при това управление", посочи Румен Радев.
 
Според него, ако има призиви за закриване на НСО, то това може да стане само със закон.
 
Радев заяви ,че проблемът не е в НСО, а в начина, по който се управлява държавата и в производството на "нефелни" и лобистки закони. 
 
Той каза, че отдавна апелира да има законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО и допълни, че това е крайно време да стане.
 
Държавният глава добави, че тези, които искат закриване на НСО, и парламентът трябва да посочат коя друга структура, с какъв личен състав, с каква подготовка и правомощия ще поеме охраната на обекти от националната ни сигурност като Министерски съвет, парламент и президентство.
 
На въпрос как си обяснява, че част от протестиращите искат и неговата оставка, Румен Радев поиска да се съпостави каква част от обществото и кои искат оставката на правителството и кои искат неговата оставка.
 
Президентът Радев отговори на журналистически въпроси след като присъства на тържествената литургия в храма "Св. София" по повод християнския празник на вярата, надеждата и любовта и Деня на София.
Споделяне

Още по темата

Още от България