Радев увери Берлин, че имаме "твърда решимост за борба с корупцията"

Президентът посочи Германия като стратегически партньор и поиска подкрепа в случай на рязко нарастване на мигрантската вълна

"Моето официално посещение тук, в Германия, е знак за изключителното значение на отношенията между нашите две страни. Германия е стратегически икономически и инвестиционен партньор на България", заяви президентът Румен Радев, който избра Берлин за първото си официално посещение в чужда държава. Визитата е по покана на отиващия си германски президент Йоахим Гаук – бивш пастор, антикомунист и ръководител на службата, която разсекрети архивите на ЩАЗИ. В понеделник Радев бе посрещнат с официална церемония в президентския дворец "Белвю", където заедно с президента Гаук направиха преглед на Почетната рота на Бундесвера. По-късно Радев участва в икономически форум в Берлин.

Той пристигна в германската столица придружаван от съпругата си, от началника на кабинета си Иво Христов, прессекретаря Елена Йончева, служебния министър на външните работи Ради Найденов, който допреди десетина дни бе посланик именно в Берлин, както и от министъра на икономиката Теодор Седларски.

И на пресконференцията с Гаук, и на форума, Румен Радев акцентира на това, че България е политически и икономически стабилна, за да привлича инвестиции. Посланията му бяха в рязък контраст с твърденията на БСП за състоянието на страната и в съзвучие с тези на управлявалата досега партия ГЕРБ.

Радев увери също, че България води политика на споделена отговорност и солидарност в ЕС за справяне с предизвикателствата, като повдигна въпроса защо не ни приемат в Шенген.

Както на срещите си с лидерите на ЕС и НАТО миналата седмица, и сега в Берлин, българският президент е поставил въпроса за оперативен план за България, с който да се предотврати бежанска криза подобно на тази в Средиземноморието. Той обаче отново не даде подробности за плана.

Споделяме общи отговорности и ценности

"Обменихме мнения от актуалния дневен ред на Европейския съюз и на двете ни държави. Споделяме общи отговорности и ценности за постигането на силна, просперираща и сигурна обединена Европа. Предизвикателствата пред нас не са малко – въоръжени конфликти, тероризъм, миграционна вълна, глобализация, все по-силно ограничаване на наличните ресурси. В тази обстановка ние трябва да продължаваме активното си сътрудничество, което има огромен потенциал, особено в областта на икономиката и инвестициите“, посочи Радев на съвместната пресконференция с германския си колега.
От своя страна президентът Йоахим Гаук отбеляза, че в Германия и Европа се интересуват и от вътрешнополитическото предизвикателство, което България трябва да преодолее – борбата с корупцията. "Знаем, че от дълго време се работи и се надяваме скоро да има резултат", заяви президентът Гаук.

България има "твърда решимост за ефективна борба с корупцията и престъпността"

Румен Радев каза, че България ще продължи да работи, за да осигури на германския бизнес стабилна и прогнозируема бизнес среда. "Имаме твърдата решимост в България да обединим усилията на всички институции, на гражданското общество, на партиите, за една ефективна борба с корупцията и престъпността, за създаване на ясни и прозрачни условия за бизнеса в България. Убеден съм, че това ще доведе до нови инвестиции от Германия, защото икономическата политика, която провежда България, спомага за реализацията на успешни проекти във високите технологии и секторите с висока добавена стойност“, добави държавният глава.

"Разчитаме на подкрепа в случай на рязко нарастване на мигрантската вълна”

В разговора между двамата централно място е заела темата за бежанците и мигрантите, както и приносът на България в опазването на европейската граница. "Сигурността на европейските граждани се гарантира и от солидарността. Ние носим част от нашата солидарност, така че да опазим външната граница на ЕС", каза Румен Радев и добави, че България очаква още по-голяма европейска солидарност - не само помощ във вид на хора, техника и ресурси, но и дългосрочно оперативно планиране за справяне с мигрантската криза. "Разчитаме на подкрепа в случай на рязко нарастване на мигрантската вълна”, каза Радев.

Защо не ни приемате в Шенген

Президентът повтори и тезата, защитавана от предшественика си Росен Плевнелиев и досегашните правителства, че България е изпълнила всички технически изисквания за членството в Шенген и е доказала, че защитава външните граници на Европа в съответствие с необходимите критерии. "Това, че отделни държави още не приемат, че България е готова да се присъедини към Шенген означава, че тези технически критерии започват да се комплицират с политически и други критерии", посочи Радев и добави, че няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до визовата информационна система. Липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани, изтъкна той.

По думите на Йоахим Гаук е важно да се отчете колко активно България се ангажира в защитата на европейската външна граница. "Европа през следващите месеци и години ще трябва да се ориентира по нов начин. Трябва да се изясни на колкото може повече хора колко удачен е европейският проект, колко благоприятен е", подчерта той.

И отбеляза, че мнозинството от германското население има положително отношение към Европа. "В европейския модел е бъдещето на България, затова е важно ние като германци да разберем, че европейската идея трябва да бъде засилвана в България чрез прояви на солидарност", коментира германският президент.

Не е станало дума за санкциите срещу Русия

На въпрос дали в разговора е станало дума за специалното отношение на Радев към Русия и настояването му за снемане на санкциите, Румен Радев отговори: "Да, разбира се, че говорихме за отношенията с Русия, но самият факт, че първата визита на българския президент е в Германия, а не в Русия, мисля, че отговаря на първата част от вашия въпрос. По отношение на втората: наистина, ние искаме да се фокусираме не върху различията с Русия и проблемите с Русия, а върху общите неща, които ни свързват с Русия. Това е една прагматична икономическа и енергийна политика спрямо Русия, това е обединяване на усилията в борбата срещу глобалния тероризъм и ислямисткия фундаментализъм. Сами разбирате, че без обединяване на усилията няма как да бъдат решени тези проблеми. Както и конфликтите в Близкия изток, които стимулират тази мигрантска вълна".

На същия въпрос Гаук заяви лаконично:"Не сме говорили за санкции".

Президентът Радев изрази удовлетворение и от ангажираността на Германия с въвеждането у нас на системата на дуалното професионално обучение: "Това е неоценима помощ и вложение в нашето младо поколение, и аз се надявам, че тази подкрепа ще продължи".

Радев каза пред германския бизнес, че сме остров на стабилността

В изказването си на икономическия форум, в който участваха представители на над 200 германски фирми, президентът Радев каза, че България е стабилна държава, тя е остров на стабилността в целия балкански регион, нищо, че имаме предсрочни избори и служебно правителство.

Той обърна внимание на постигнатото от България - реален икономически растеж, инфлация около нулата, осем процента безработица, ръст на износа. Като позитивни фактори държавният глава изтъкна ниските данъчни ставки и желанието на българите да развиват държавата си.

Радев призна, че има и някои слабости. Все още не сме създали тази стабилна и прозрачна среда, не във всички региони на България има подходяща инфраструктура, има дефицит на квалифицирана работна ръка, каза той, но подчерта, че сме начертали нашата пътна карта и си знаем задачите.

Моята роля като президент е да обединявам усилията на институциите и на цялото общество за непримиримост в борбата с корупцията и престъпността и съм убеден, че България много скоро ще има позитивни резултати, посочи Румен Радев. Стараем се да използваме по най-добрия начин средствата по еврофондовете, за да изградим добра инфраструктура, която да подпомага развитието на бизнеса, стараем се да подпомагаме образованието и науката и във всички партийни платформи образованието е абсолютен приоритет, каза още държавният глава пред участниците във форума.

Благодарност за инвестициите – снижават нашия праг на търпимост към корупцията

Той припомни, че международните агенции са дали положителен кредитен рейтинг на страната ни като перспектива за развитие.

Обръщайки се към потенциалните инвеститори, Радев заяви, че в България ще намерят добра основа, която ще гарантира възвращаемост.

Той благодари на Германия и на германския бизнес за всичко, което прави за България и отбеляза, че нетното измерение като пари на инвестициите, вложени досега у нас, не е най-важното. Най-важното е, че, заедно с тези инвестиции, навлиза нов модел на обществени отношения в България - на непримиримост към несъвършенствата, модел, който снижава нашия праг на търпимост към корупцията, който изгражда у нас визия как трябва да изглежда едно модерно европейско общество, заяви българският президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?