Радев: Уж вървяхме към европейско развитие, а се озовахме редом с Уганда и Судан

"България трябва да има правителство след тези избори. Категорично"

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

В условията на наложените американски санкции държавата трябва да защити финансовата си сигурност, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив.

Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции по закона "Магнитски", точно как да се действа, каза държавният глава.

"Това е прецедент за ЕС. Виждате, че десет години уж вървяхме към европейско развитие, а се озовахме редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия", добави той.

По думите му служебният кабинет е длъжен да предприеме мерки в законовите рамки и те вече се вземат, за да минимизират риска за държавните институции и за българските граждани във финансово отношение.

Радев не се съгласи с коментарите, че могат да се нарушат конституционни права на лица и фирми, попадащи в т.нар. черен списък около санкционираните.

"Аз мисля, че ще бъде противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани. Защото помислете си, ако държавни бюджетни организации, държавни дружества, по някакъв начин на свързване при бъдещи необмислени действия, попаднат под тези санкции. Какво правим тогава?!", каза Радев.

Радев призова политическите формации да бъдат внимателни, да търсят обединение около приоритети и да не бързат да се нападат, защото след това ще се срещнат в парламента и ще бъдат изправени пред трудната задача да съставят правителство.

"България трябва да има правителство след тези избори. Категорично. Затова нека винаги, когато партиите вземат отношение една спрямо друга, да мислят през тази призма - как като влязат в парламента ще правят правителство заедно. Как ще се обединят около тези най-важни за страната приоритети. Пожелавам им успех и една открита и разумна кампания", посочи той.

Във връзка с недостатъчния брой машини за гласуване и проблемите около доставката им президентът каза, че ще се положат необходимите усилия да няма проблеми с вота.

"Вярвам, че въпреки тежкото наследство и заварените договори ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия, за да се гарантира машинния вот на предстоящите избори и да се направи така, че да имаме честни, прозрачни и свободни избори", посочи той.

В Пловдив Румен Радев посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, както и Центъра по технологии на ПУ "Паисий Хилендарски".

Споделяне

Още по темата

Още от България