Радев: В свят на фалшиви новини честните избори са предизвикателство

Усилено работим за въвеждане на електронно, дистанционно гласуване, заяви президентът

Радев: В свят на фалшиви новини честните избори са предизвикателство

Бурното развитие на технологиите поставя редица предизвикателства пред органите, провеждащи и контролиращи прозрачността и честността на изборите в свят на фалшиви новини и атаки. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на 26-та годишна конференция и общо събрание на Асоциацията на органите на управление на избори от Европа (ACEEEO).

Конференцията е посветена на предизвикателствата, свързани с развитието на информационните и комуникационни технологии и тяхното влияние върху изборния процес, предизборните кампании и информираността на избирателите.

“Завоеванията на съвременния свят се дължат на демократичните избори. Чрез избори избирателите осъществяват контрол и се осъществява интеграцията на обществото, тъй като разпокъсаните гласове се обединяват в единна воля и власт. Демократичните избори са критерии за демократичната власт“, посочи президентът.

Развитието на технологиите и свободното движението на хора поставят редица предизвикателства пред органите, които организират изборите, каза още Радев.

“Има български граждани, пръснати в различни държави и ние нямаме капацитет да осигурим секции навсякъде. И огромна част от тези хора са лишени от правото си на глас, затова усилено работим за въвеждане на електронно, дистанционно гласуване.

“То също е свързано със сериозни проблеми - да се защитят личните данни на гражданина, както и данните на вота и да защитим честността на вота“, посочи Радев.

Във форума участва и вицепремиерът Томислав Дончев, който заяви, че новите начини на гласуване могат да бъдат съпроводени от сянка на съмнение за тяхната достоверност.

“Можем да се запитаме дали има смисъл да гласуваш от постоянен адрес, когато технологично можеш да гласуваш и от телефона си“, каза Дончев.

“Тук е важно да поставим и въпроса какво искаме - пряка срещу косвена демокрация. В момента пряката демокрация е напълно технологично възможна, възможна е и всекидневната демокрация“, каза Дончев.

“Всяко решение на управляващите може да бъде подлагано на гласуване. Това, от една гледна точка е съвършената демокрация, но се опитайте да си представите какви решения ще произвежда тази демокрация и какъв ефект ще има върху институционалния ред в държави, където този ред вече съществува от един или два века“, коментира Дончев.

Форумът има за цел да открои ролята на органите за управление на избори за предоставяне на пълна и точна информация на гражданите относно правото им на глас и другите аспекти на изборния процес и да предостави платформа за обмен на опит и добри практики в тази посока.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?