Радев встъпва в длъжност два дни преди предвиденото

Снимка: БГНЕС

Избраният президент Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова най-вероятно ще положат клетва пред Народното събрание на 19 януари (петък), три дни преди официалния край на мандата на държавния глава Росен Плевнелиев. Това съобщиха за Mediapool народни представители.

Причината е, че отредената за церемонията дата 22 януари се пада в неделя, което би означавало Народното събрание да заседава извънредно.

Очаква се идния петък Румен Радев да произнесе реч пред парламента. Все още обаче не е ясно дали в нея той ще съобщи датата на предсрочните парламентарни избори и датата, на която ще разпусне Народното събрание. Съществува възможност в седмицата непосредствено след встъпването му в длъжност Радев да свика парламентарните партии на консултации за датата на изборите.

Във вторник новоизбраният президент съобщи предварително, че няма да удължи живота на настоящия парламент и в най-кратък срок след встъпването си в длъжност ще назначи служебно правителство, ще разпусне НС и ще насрочи парламентарни избори. Позицията му, формулирана в писмо до шефа на парламента, бе в отговор на предложенията на ГЕРБ да отпусне няколко дни допълнително на отиващото си Народно събрание, за да може то да промени изборните правила.

Според конституцията предсрочните избори трябва да се проведат до два месеца от датата, на която държавният глава разпуска парламента. Това пък става с указ след изчерпване на другата конституционна процедура - опитите да бъде съставен кабинет с различни мандатоносители.

Експерти по конституционно право твърдят, че след като и третата политическа сила в лицето на РБ върна мандата на президента Плевнелиев преди Коледа, тази процедура е изчерпана. Затова веднага след встъпването в длъжност Радев трябва да разпусне парламента и да определи дата за избори. Според конституцията това става с един указ.

Ако Радев се придържа към този прочит на основния закон, предсрочните избори ще се състоят най-късно до 19 март.

Според други обаче президентът няма срок, в който да разпусне НС и да насрочи предсрочен вот. И тъй като средата на март е ранна дата за избори, включително заради възможността от ниски температури и зимни несгоди, не е изключено президентът ще издаде указа за разпускане на Народното събрание на 30 януари (понеделник). Това забавяне ще гарантира отлагането на изборите до 26 март.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?