Радев встъпва в длъжност на 22-ри, церемонията започва в 11 ч. на "Св. Александър Невски"

Снимка: БГНЕС

Церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република България ще се състои на 22 януари на площад "Св. Александър Невски" и ще започне в 11.00 часа. Това точно денят, в който по конституция изтича мандатът на действащия президент Росен Плевнелиев.

Както е известно, понеже този ден се пада в почивен ден – в неделя, Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова ще положат клетва пред парламента предварително - три дни по-рано, в четвъртък 19-ти януари, за да не се налага извънредно парламентарно заседание.

От прессекретариата на държавния глава разпространиха в понеделник пълният сценарий на церемонията по встъпването в длъжност.

Предвижда се още в 10.30 часа, мястото си да заемат официалните лица и гостите. Поканени са министър-председателят в оставка Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и всички депутати, председателят на Конституционния съд Борис Велчев и всички конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, президентът Петър Стоянов/1997-2002 г./, президентът Георги Първанов/2002-2012 г./, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус, секретарите на президента Росен Плевнелиев и директорите на дирекции, техните приемници от екипа на новоизбрания президент Румен Радев, както и други официални лица.;

В 10.45 часа пред Паметника на незнайния войн ще бъдат построени представителните части на Българската армия, а в 10.55 часа на площад "Св. Александър Невски" ще пристигнат сегашният и новоизбраният вицепрезидент. В 10.58 часа на площад "Св. Александър Невски" ще пристигне президентът Росен Плевнелиев. В 11.00 часа той ще поздрави почетния караул.

След това пред катедралата "Св. Александър Невски" ще пристигне новоизбраният президент Румен Радев, който също ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. После двамата президенти заедно ще се качат на трибуната. Първи слово ще произнесе Росен Плевнелиев, последван от Румен Радев.

Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Двамата президенти ще положат венец и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България пред паметника на Незнайния войн.

В 11.45 часа двамата президенти, г-жа Радева и двамата вицепрезиденти ще се отправят към храм-паметника "Св. Александър Невски", където ще бъде отслужена литургия.

В 12.05 часа президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова ще посрещнат президента Румен Радев, г-жа Радева и вицепрезидента Илияна Йотова пред парадния вход на президентската институция. В Гербовата зала ще бъде направена официална снимка на двамата президенти, последвана от официална снимка на двамата президенти с вицепрезидентите.

В 12.10 часа президентът Росен Плевнелиев и президентът Румен Радев ще проведат среща в Зелена зала, а двамата вицепрезиденти - в кабинета на вицепрезидента Маргарита Попова.

След приключване на срещите президентът Румен Радев ще изпрати на параден вход президента Росен Плевнелиев, а вицепрезидентът Илияна Йотова - вицепрезидента Маргарита Попова.

Все още не е ясно кога Радев ще съобщи датата на предсрочните парламентарни избори и датата, на която ще разпусне Народното събрание. Съществува възможност в седмицата непосредствено след встъпването му в длъжност Радев да свика парламентарните партии на консултации за датата на изборите.

Миналата седмица новоизбраният президент съобщи предварително, че няма да удължи живота на настоящия парламент и в най-кратък срок след встъпването си в длъжност ще назначи служебно правителство, ще разпусне НС и ще насрочи парламентарни избори. Позицията му, формулирана в писмо до шефа на парламента, бе в отговор на предложенията на ГЕРБ да отпусне няколко дни допълнително на отиващото си Народно събрание, за да може то да промени изборните правила.

Според конституцията предсрочните избори трябва да се проведат до два месеца от датата, на която държавният глава разпуска парламента. Това пък става с указ след изчерпване на другата конституционна процедура - опитите да бъде съставен кабинет с различни мандатоносители.

Експерти по конституционно право твърдят, че след като и третата политическа сила в лицето на РБ върна мандата на президента Плевнелиев преди Коледа, тази процедура е изчерпана. Затова веднага след встъпването в длъжност Радев трябва да разпусне парламента и да определи дата за избори. Според конституцията това става с един указ.

Ако Радев се придържа към този прочит на основния закон, предсрочните избори ще се състоят най-късно до 19 март.

Според други обаче президентът няма срок, в който да разпусне НС и да насрочи предсрочен вот. И тъй като средата на март е ранна дата за избори, включително заради възможността от ниски температури и зимни несгоди, не е изключено президентът да издаде указа за разпускане на Народното събрание на 30 януари (понеделник). Това забавяне ще гарантира отлагането на изборите до 26 март.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?