Радев за пореден път поиска повече пари за армията

Румен Радев, сн. БГНЕС
Въоръжените сили трябва възможно по-бързо да получат финансирането, което се полага за способностите, които искаме да притежават, коментира президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.
 
Той участва в заключителния етап на конференцията на началника на отбраната в София. 
 
"Към Въоръжените сили трябва да се отнасяме с много по- голямо внимание. Вижте какво става в нашия регион, съседна на нас държава води война", посочи държавният глава. 
 
Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев от своя страна каза, че във възможно кратки срокове трите модернизационни проекта ще бъдат внесени за одобрение в Министерския съвет. 
 
Според него най-основният проблем са незаетите длъжности във въоръжените сили. 
 
Силно съм обезпокоен от този при офицерския състав, възлизащ на около 20 процента, заяви ген. Боцев. 
 
Началникът на отбраната спомена и финансовите ограничения, в условията на каквито се води подготовката на щабовете и формированията. 
 
Постигнатите резултати дават основание годината да бъде отчетена като успешна, посочи Боцев. Той открои и осигурените допълнително от държавния бюджет над 100 млн. лева за повишаване на възнагражденията на хората в отбраната през настоящата година, както и за назначаването на нови военни.
 
На въпрос за плановете за доброволна военна служба ген. Боцев отговори, че това би повишило способностите, защото така ще има хора за попълване на резерва, както и евентуално след изтичане на срока на доброволната служба, ако има желание, с предимство да се продължава службата в армията. За да се направи привлекателна такава служба са необходими значителни бонуси, смята Боцев.
 
През годината в задгранични мисии общо са участвали 2285 военни. Въоръжените сили са осъществили 290 учения, в това число влизат и 32 международни с българско участие. Въоръжените сили са оказали и поддръжка на МВР в охраната на българско-турската граница.
 
 Състоянието на войсковия ред и дисциплината през 2017 г. удовлетворява, каза Боцев. Инцидентите са намалели с 2 процента в сравнение с 2016 година. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Споделяне

Още от България