Радев за рейда на американските военни в Пловдивско: Абсолютно недопустимо

МО още изяснява със САЩ случая, още не се знае как е останал скрит толкова дълго време

Сн. Прессекретариат на държавния глава

"Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия". Това смята президентът и държавен глава Румен Радев за инцидента, при който американски военни нахлуха погрешка в производствен цех в пловдивското село Чешнегирово.

Случаят e от 11 май, но стана известен едва в края на миналата седмица, когато големите телевизии показаха репортажи със стресираните работници от цеха. И военното министерство, и американското посолство, твърдят, че са разбрали за случая едва сега.

Към момента не е ясно как подобен инцидент може да остане скрит толкова дълго време за компетентните служби в Министерството на отбраната.

В понеделник Радев обсъди случая с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите. В съобщението на президентството няма информация дали по време на срещата е бил обсъден и въпросът защо повече от две седмици случаят не бе публично известен.

Инцидентът се случи по време на военно учение в района. Американски военни от 173-та въздушно-десантна бригада са провеждали учебна симулация, в рамките на която е трябвало да бъдат овладени и обезопасени сгради на летище Чешнегирово.

Те са нахлули погрешка в производствен цех, претърсиха го, а след това респектираха и персонала.

"Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани", каза държавният глава.

Министърът на отбраната Георги Панайотов е информирал държавния глава за случая и посочи, че вече е провел разговор със собственика на предприятието край Пловдив.

Министърът на отбраната каза също така, че предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни "изключително неприятни и смущаващи недоразумения".

В понеделник началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който наблюдава тактическото учение с бойни стрелби Balkan Sentinel - 21 на учебния полигон Ново село, коментира, че "явно се е получил" срив в информацията.

Той смята, че от близо две години в армията се работи активно и са налице учения, които не са били правени от 20 години.

Все още тече проверката, каза от своя страна зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов.

От американското посолство вече се извиниха за случая.

Собственикът на предприятието вече съобщи, че ще търси защита на правата на работниците си по съдебен път.

В отговор на въпрос защо не е предоставена информация по-рано министър Панайотов обясни в събота, че не е бил подаван доклад по случая нито в служба "Военна полиция", нито до ръководството на министерството.

Проверката, която се извършва, ще установи кои са лицата, които трябва да понесат съответната отговорност за това, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?