Радев: За шпионския скандал трябва да се отговаря на тежки въпроси

Президентът Румен Радев за първи път коментира сюжета с шпионския скандал с групата на Иван Илиев, обявен от прокуратурата като "Резидента". Досега държавният глава мълчеше по темата, а в изборния ден обясни, че въпросите трябва да се насочат към онези, които бързат да коментират преди да се е произнесъл съдът.

"Ако българският съд потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната ни сигурност, но и тази на съюзниците и злепоставя тежко България", заяви Радев.

Разследващите твърдят, че Илиев е ръководил група за шпионство, в която са участвали съпругата Галина Илиева, която е и руска гражданка, както и служители на военното разузнаване. Прокуратурата разпространи СРС-та от негови разговори, както и кадри, на които се вижда как служители на военното министерство снимат с телефони служебните си монитори. Според разследващите те снимали секретни докуметни, които след това били предавани на руското посолство. Плащали им по 2-3 хил. лв. месечно. Илиев и още четирима души бяха оставени в ареста. Шестият заподозрян бе освободен под гаранция. Покрай самото им задържане също имаше скандал. Оказа се, че военните полицаи, изпратени да арестуват Илиев, случайно са отишли да пият кафе. В резултат той успял да се придвижи от центъра на София почти до руското посолство, където все пак бил задържан.

Според президента вместо самохвалства по случая с шпионския скандал трябва да се отговаря на тежки въпроси. Той разкритикува министерския съвет и напомни, че службите, които контролират опазването на секретната информация, са пряко подчинени на премиера.

"Защо високопоставени служители в народното събрание и министерството на отбраната, чиито проверки и допуск се издават от служби, пряко подчинени на министър-председателя, предават националната ни сигурност. Защо се пренебрегва фактът, че организацията и контрола на политиката за защита на класифицираната информация се осъществява от министерски съвет", каза президентът.

Той допълни, че очаква не само разследване на случая, но и анализ на причините, довели до него. Радев допълни, че следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността след управлението на Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?