Радев заклейми пред ООН ядрените опити на Пхенян и се обяви за мирно решение на световните конфликти

Радев заклейми пред ООН ядрените опити на Пхенян и се обяви за мирно решение на световните конфликти

За България най-големият приоритет е защитата на външните граници на Европейския съюз, подчерта президентът Румен Радев в речта си пред Общото събрание на ООН, изнесена в сряда. По отношение на миграцията страната ни прилага балансиран подход, който включва спазване на международните хуманитарни норми и ефективното опазване на границите, посочи той.

Говорейки за невижданите предизвикателства, пред които е изправен светът, Радев заяви, че страната ни подкрепя стратегията дипломация за мир като наблегна над ролята на превенцията и медиацията.

Радев призова за общи усилия в помощ на засегнатите от военни конфликти, за да се върнат на на пътя на устойчивото развитие. По думите му България трябва да се справи с причините за принудителното разселване и миграцията.

Конфликтите в различни части на света подкопават международния мир и сигурност и фундаменталните ценности на човечеството. Изблиците на насилие унищожават икономики, предизвикват мащабно движение на бежанци и мигранти, причиняват масово разпространение на болести, глад и огромно човешко страдание.

Най-тежко засегнатите при всяка кризисна ситуация са децата. Трябва да адресираме по по-систематичен начин корените на въоръжените конфликти като същевременно зачитаме човешките права и върховенството на закона, подобрявайки икономиката и промотирайки социално приобщаване. Да не оставяме никой да изостава и да протегнем ръка към "последните в редиците" - това не са просто политически декларации от План 2030, каза президентът.

Ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка продължава да предизвиква дълбока загриженост и има нужда от своевременни мерки на международната общност, която не трябва да се отклонява от спешната необходимост да бъде съживим Близкоизточния мирен процес.

България потвърждава позицията си, че формулата за решение с "две държави" остава реалистична за израелско-палестинския конфликт.

Радев заяви, че намирането на политическо решение на продължаващия конфликт в Сирия и изпълнението на политически преход в Сирия е от съществено значение за запазване суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната. Подкрепяме всички действия, целящи възможно най-бързо спиране на насилието и провеждане на преговори в Женева за намиране на трайно решение.

Друг източник на дълбоки опасения за моята страна е ситуацията в Източна Украйна, която за съжаление, остава крайно нестабилна въпреки периодичните споразумения за спиране на огъня, каза Радев. Повтаряме нашия призив за гладко и пълно прилагане на Споразуменията от Минск, които нямат жизнеспособна алтернатива, допълни той.

Президентът осъди и последните провокации на Северна Корея: "България категорично осъжда ядрените тестове на Северна Корея, които водят до ескалация на напрежението в региона и подкопават мирния процес в света. Обявяваме са за мирно, дипломатично и политическо решение на ситуацията".

Радев отбеляза "исторически значимото" споразумение за иранската ядрена програма, като подчерта, че прилагането му е от изключителна важност за глобалната сигурност. Документът беше атакуван от американския президент Доналд Тръмп.

Радев поясни, че тази сесия на ООН е специална за страната ни, тъй като е в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят