Радев засега запазва мълчание дали ще сезира КС за избора на Гешев

Президентът отново се въздържа от оценка на качествата на самия кандидат, тъй като въпросът бил в полето на ВСС

Румен Радев, сн. архив

Президентът Румен Радев отказа да отговори дали би сезирал Конституционния съд, ако Висшият съдебен съвет прегласува избора на Иван Гешев за главен прокурор, както се очаква.

"Нека не спекулираме, нито искаме да влияем с прогнозни действия. На ход сега е ВСС", каза Радев в отговор на журналистически въпрос в петък.

Преди ден той отказа да подпише указа, с който да назначи избрания на 24 октомври от Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Гешев за главен прокурор. Представители на ВСС обаче неколкократно заявиха, че са готови отново да гласуват за Гешев.
Ако това стане, Радев няма право да откаже за втори път и трябва да издаде указ за назначаването му.

Президентът обаче има право да поиска тълкуване от Конституционния съд.

В петък Радев отново избегна да коментира качествата на Иван Гешев.

"Съдебният съвет носи отговорност пред обществото за оценката на професионалните и етични качества на бъдещия главен прокурор. Действията и мотивите ми са изцяло в рамките на моите правомощия. Оттук нататък отговорността е на Висшия съдебен съвет (ВСС). Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощие на ВСС. Негова е и отговорността пред обществото”, каза държавният глава.

Вчера той аргументира решението си да не подпише указа с липсата на конкуренция в процедурата, тъй като Гешев бе единственият кандидат за поста.

"И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един-единствен кандидат не само че я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор, така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на обществени длъжности", каза държавният глава преди ден.

В петък той коментира и сигналите за нарушения по време на местните избори.

"Над 600 000 недействителни бюлетини, множество сгрешени протоколи от СИК, множество сигнали за купен вот и изчезнали преференции. Това не може да бъде оценка за нормалното провеждане на един изборен процес. Всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните. От това страда най-вече демокрацията”, каза Румен Радев.

Той вече съобщи, че ще инициира среща между политическите партии и представителите на Централната избирателна комисия (ЦИК), за да обсъдят пропуските в организацията на изборния процес.

Кога обаче ще бъде срещата все още не е ясно. 

Споделяне

Още по темата

Още от България