Ради Найденов: Не е важно кога ще излъчим еврокомисар, а кой ще е той

Министърът на външните работи в служебното правителство Ради Найденов. БГНЕС

Не е важно кога ще бъде излъчен българският еврокомисар, а кой ще бъде той, коментира служебният министър на външните работи Ради Найденов и допълни, че изборът на подходящата личност не трябва да се превърне в тема за сблъсъци в предизборната кампания.

"Ние нямаме представа какви биха били резултатите след 26 март, но ако следим социологическите проучвания, се очертава двете основни партии да имат сходни резултати. Ако създадем повече предпоставки за сблъсъци в началото, ще ограничим възможностите си за избор накрая", каза Ради Найденов в четвъртък пред БНР. 

По-рано тази седмица служебният премиер Огнян Герджиков лансира противоречиви позиции по въпроса дали този кабинет да номинира еврокомисар. В понеделник той каза, че служебното правителство може и да излъчи кандидатура, но на следващия ден, след разговор с президента Румен Радев съобщи, че засега няма да прави това.

Повечето партии са на мнение, че кандидатурата трябва да бъде предложена от редовното правителство след изборите на 26 март.

България е без еврокомисар от началото на годината, когато Кристалина Георгиева напусна поста, а междувременно подалото оставка правителството на Бойко Борисов отказа да предлага неин заместник.

Министър Ради Найденов коментира също, че преговорите по Брекзит ще засегнат и българското европредседателство: "Така, както е оформен механизмът за преговорите, ние ще имаме една консолидирана позиция на страните членки на ЕС. Лично моето убеждение е, че нашата сила е в единството. Ние сме длъжни да запазим единството в ЕС.

Председателството на Съвета на ЕС ни дава възможност да представим страната ни като активен участник в европейската политика, страна, която се справя със задачите, които стоят пред нея, добави Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?