Радиация 50 пъти над нормата на плаж край Черноморец

Кадърът е от бТВ

Здравните власти издадоха ново предупреждение за опасни нива на радиация в залива Вромос край Черноморец. В отделни участъци радиационното замърсяване е 50 пъти над нормата. Достъпът до плажа не е забранен, тъй като властите са оставили решението изцяло в ръцете на плажуващите.

На пътя към плажа е поставена табела на български и на английски, която предупреждава за опасността в района.

Ефектът след продължително лежане на пясъка не е непосредствен, но може да се прояви след години, предупреждават здравните власти. При малките деца има опасност и от поглъщане на пясък. Плажът е без концесионер и е предпочитан от семействата с деца.

Причината за радиацията е медната руда, добивана в близката мина "Росен". Тя е била с високо съдържание на уран и радий. Част от отпадните води от мината са зауствани в залива, докато тя е функционирала (1945-1995 г.).

Областният управител на Бургас на няколко пъти е забранявал плажуването в залива Вромос през последните осем години, но никой не е осъществявал контрол върху спазването на тази заповед.

Заливът Вромос се намира на 13 км южно от Бургас и е известен като т.нар. западен плаж на Черноморец.

Ново хвостохранилище за мина "Росен" е построено едва през 1998 г. с пари от Европейския съюз по програма ФАР. Брегът е бил засипан с чист пясък, за да се ограничи замърсяването. През 2014 година оценката е, че нивата на радиация в района са два пъти над нормата. Сегашното изследване показва, че в части от плажа радиацията е 50 пъти над нормата.

"Има канцерогенен ефект, както и води до генетични мутации в половите клетки, от там съответно в потомството, което е изключително опасно за млади хора и за бременни жени. Времето за полуразпад на тези радиоизотопни елементи е значително дълго, то надхвърля 90-100 години”, обясни заместник директорът на здравната инспекция в Бургас Вергиния Цанова, цитирана от бТВ.

Вергиния Цанова подчерта, че няма как да се забрани използването на плажа. "Това е изборът на хората, ние просто трябва да ги предупредим”, отбеляза тя. Преди четири години областният управител на Бургас Константин Гребенаров беше забранил плажуването.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?