Радиация 50 пъти над нормата на плаж край Черноморец

Кадърът е от бТВ

Здравните власти издадоха ново предупреждение за опасни нива на радиация в залива Вромос край Черноморец. В отделни участъци радиационното замърсяване е 50 пъти над нормата. Достъпът до плажа не е забранен, тъй като властите са оставили решението изцяло в ръцете на плажуващите.

На пътя към плажа е поставена табела на български и на английски, която предупреждава за опасността в района.

Ефектът след продължително лежане на пясъка не е непосредствен, но може да се прояви след години, предупреждават здравните власти. При малките деца има опасност и от поглъщане на пясък. Плажът е без концесионер и е предпочитан от семействата с деца.

Причината за радиацията е медната руда, добивана в близката мина "Росен". Тя е била с високо съдържание на уран и радий. Част от отпадните води от мината са зауствани в залива, докато тя е функционирала (1945-1995 г.).

Областният управител на Бургас на няколко пъти е забранявал плажуването в залива Вромос през последните осем години, но никой не е осъществявал контрол върху спазването на тази заповед.

Заливът Вромос се намира на 13 км южно от Бургас и е известен като т.нар. западен плаж на Черноморец.

Ново хвостохранилище за мина "Росен" е построено едва през 1998 г. с пари от Европейския съюз по програма ФАР. Брегът е бил засипан с чист пясък, за да се ограничи замърсяването. През 2014 година оценката е, че нивата на радиация в района са два пъти над нормата. Сегашното изследване показва, че в части от плажа радиацията е 50 пъти над нормата.

"Има канцерогенен ефект, както и води до генетични мутации в половите клетки, от там съответно в потомството, което е изключително опасно за млади хора и за бременни жени. Времето за полуразпад на тези радиоизотопни елементи е значително дълго, то надхвърля 90-100 години”, обясни заместник директорът на здравната инспекция в Бургас Вергиния Цанова, цитирана от бТВ.

Вергиния Цанова подчерта, че няма как да се забрани използването на плажа. "Това е изборът на хората, ние просто трябва да ги предупредим”, отбеляза тя. Преди четири години областният управител на Бургас Константин Гребенаров беше забранил плажуването.

Споделяне

Още от България