Радикали провалиха конгрес на съдиите в Киев

Над 100 радикали блокираха сградата на украинския Върховен съд в Киев, където бе насрочен конгрес на съдиите от страната, съобщиха местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Около загражденията са издигнати барикади, използвани са и автомобилни гуми. Според медиите част от протестиращите извеждат навън събралите се делегати на конгреса.

Представители на групировките "Десен сектор" и "Автомайдан", участващи в протеста, още не са запалили донесените гуми, уточнява агенция РБК-Украина.

Демонстрантите, скандиращи "Лустрация!", успяха да провалят съдийския конгрес, предаде украинската агенция УНИАН. Предвиждаше се форумът да избере нов състав на Съвета на съдиите в Украйна.

Според "Десен сектор" "изградената от (сваления президент) Виктор Янукович корумпирана съдийска вертикала ще се опита да закрепи най-омразните си представители в новия формат на съдебната власт", добавя агенцията.

Тази седмица Върховната рада предстои да разгледа първия от поредица закони за лустрацията, които ще лишат стотици хора от правото да заемат постове във властовите структури, включително в съдийския корпус, пояснява РБК-Украина.

Демонстрантите настояват за приемане на законопроекта, който не намери на първо четене съществена подкрепа в парламента.

Списъкът за лустрация включва 145 имена. Освен 43-ма съдии, в него са споменават 50 души от екипа на Виктор Янукович и членове на семействата им - той самият със синовете и снахите си, близките на бившия и. д. премиер Серхий Арбузов, предшественикът му Микола Азаров и семейството му и т. н.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят