Радикализиран младеж от Варна е арестуван след проследяване в интернет

Радикализиран младеж от Варна е арестуван след проследяване в интернет

Момче от Варна е арестувано заради подготвян опит за палеж на религиозен храм, съобщиха от прокуратурата. До задържането му се е стигнало след сериозно проследяване на съдържание в интернет.

На 23 юни е било засечено съобщение от потребител в българското интернет пространство, обясняват разследващите. В него се съдържала информацията за палеж. След това започнало проследяване, за да се установи авторът му.

Разследващите са стигнали до съобщението "по време на извършен мониторинг със специализирани софтуерни програми, чрез които се осъществява постоянен контрол на различни мрежи", пишат от прокуратурата.

"Предприети били незабавни действия по локализиране и намиране източника на това съобщение, в резултат на които е установен неговият автор – непълнолетно момче от Варна. От дома му са иззети компютърна конфигурация и мобилен телефон", заявяват от прокуратурата. Не става ясно кой е бил нароченият за подпалване храм.

На младежа са повдигнати обвинения. Установено е, че той е членувал в над 100 групи с радикални интереси. Според прокуратурата това обуславя задълбочена проверка по тази линия.

Това не е първият подобен случай. През лятото на 2019 г. прокуратурата арестува 16-годишно момче от Пловдив по подозрение, че се е опитало да приготви бомба в домашни условия. Разследващите твърдяха, че той е бил вербуван от "Ислямска държава". Миналата пролет срещу него бе внесен обвинителен акт.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?