Радикалните ислямисти се обединяват под ново име

Радикалните ислямисти се обединяват под ново име

Някои от тях са активисти на Ал Каида, сметнали за уместно да се представят с ново име след арабските въстания. Други са радикални ислямисти, чиято цел е да наложат стриктно религиозно управление в регион в политичекси преход. Всички те се наричат Ансар аш шария или "Привърженици на шериата".

Това име възприеха нови групировки от Йемен до Северна Африка и изглежда, че то е най-новото проявление на радикалния ислям в променящия се близкоизточен ред.

Името привлече вниманието през последните седмици, защото либийската Ансар аш шария беше обвинена от правителството за нападението срещу американското консулство в Бенгази, при което загинаха четирима американци, включително посланика.

Но през последните две години групировки, наричащи се по същия начин, се появиха в Йемен и Тунис, когато регионът беше залят от вълна от революции. Знамена с това наименование, изписано на тях, бяха забелязани и в Египет по време на миналогодишното въстание.

Макар и относително малки, тези групи – всичките последователи на свръхконсервативното салафитско течение в исляма - в голяма степен са смятани за тревожна тенденция сред свободите, които донесе рухването на диктатурите. Те са заплаха за крехките преходни власти, включително за новите умерени ислямистки правителства.

Според анализатори названието и преди се е появявало от време на време - радикалният британски духовник Абу Хамза ал Масри беше лидер на групировка с името Ансар аш шария. Но то стана по-привлекателно в момент на политически преходи, когато се явява възможност да се наложи салафитският дневен ред.

Омар Ашур, познавач на ислямистките движения от университета "Ексетър" отбеляза, че названието изтъква подкрепата за ислямското законодателство в момент, "когато въвеждането на шериата е възможно".

Наблюдатели описват Ансар аш шария като ново настъпление на Ал Каида под друго име, замислено да спечели отново сърцата и умовете, след като екстремистката мрежа беше изместена от народните протести срещу авторитарното управление.

Но за разлика от йеменската Ансар аш шария, за която се смята, че е създадена от Ал Каида, северноафриканските групировки не личи да имат връзка с джихадистката организация или да споделят идеите ѝ за глобална свещена война.

Ашур казва, че новопоявяващите се групировки не са част от по-голяма мрежа, но могат да създадат организационни връзки помежду си. Всички те обаче подкрепят салафитската идеология и искат промени, за да се приведат правните системи в съответствие с шериата.

В Либия Ансар аш шария отхвърли обвиненията на правителството, че стои зад напомнящата на военна акция атака на 11 септември срещу американското консулство в Бенгази. Но създадената след свалянето от власт на режима на Муамар Кадафи бригада признава, че е участвала в разрушаването на суфитски светини.

В Тунис лидерът на Ансар аш шария Хасан Брик миналата седмица беше отведен за разпит след вандалските прояви срещу американския посолски комплекс при протестите срещу публикувания в Ю Тюб аматьорски видеозапис, осмиващ пророка Мохамед. Туниската групировка, създадена през 2011 г. от бивш джихадист, е свързвана със съпроводени с насилие протести срещу артфестивали, които според ислямистите очернят тяхната религия.

В Йемен Ансар аш шериа се появи през април като подразделение на Ал Каида на Арабския полуостров – йеменския клон на мрежата. Грегъри Джонсън, автор на книгата за Йемен и Ал Каида "Последното убежище", която скоро ще бъде на пазара, казва, че това е "недодялан опит за преименуване". Според Джонсън висш духовник от Ал Каида за първи път споменал Ансар аш шария в джихадистки форум, заявявайки, че организацията е толкова обременена, че е решила да се преименува.

Йеменската Ансар аш шария разпространи видеозапис, показващ екзекуции на хора, обвинявани от групировката, че са помагали на американците и саудитците за удари с безпилотни самолети. Но бойците ѝ също така са осигурявали социални услуги в попаднали под контрола им райони, казва Джонсън.

Арън Зелин от Вашингтонския институт за близкоизточни изследвания казва, че възходът на групировките Ансар аш шария говори за край на "еднополюсния" световен джихад на Ал Каида от последното десетилетие. Джихадистите действат на местно ниво, дори да мислят глобално, и са по-заинтересовани да осигуряват социални услуги и управление. "Те се борят в различни страни, използвайки различни средства, но с една и съща крайна цел - подход, който се вписва по-добре в новите реалности след арабските въстания", написа той в сп. "Форин полиси".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят