Радио Веселина глобено с 30 000 лв. за нелоялна конкуренция

Две санкции за общо 30 000 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на „Радио Веселина” ЕАД-Пловдив заради нелоялна конкуренция, съобщиха от антимонополния орган.

Производството е образувано във връзка с потвърдено решение на Върховния административен съд по молба на „Телевизия ММ” ООД, София. Дружествата са конкуренти на пазара за предоставяне на музикални телевизионни програми.

Комисията установи, че в периода 2003 г. – 2005 г. „Радио Веселина” е предлагало на кабелните оператори безплатно право за излъчване на „Веселина ТВ”. В някои от случаите продължителността на безплатното разпространение е 24 месеца. Дружеството безспорно е предоставяло своя продукт под неговата себестойност, без ограничение в излъчването, смятат от КЗК.

Според регулатора така се създават условия за формиране на търсенето на разглеждания пазар въз основа на безплатното предлагане, а не според на качествата на продуктите. Подобно поведение противоречи на добросъвестната търговска практика и би могло да увреди интересите на конкурентите, в отношенията помежду им или с потребителите, аргументират се от КЗК.

Споделяне

Още от Бизнес