Радиоактивна риба тон е уловена в САЩ

Червена риба тон, уловена в Калифорния няколко месеца след злополуката в АЕЦ "Фукушима" 1, вероятно е пренесла радиация от Япония към тихоокеанското крайбрежие на САЩ, съобщи Франс прес.


Учени са открили "умерено завишени равнища" на два радиоактивни изотопа в петнайсет червени риби тон, уловени край Сан Диего през август 2011 г., показва проучване, публикувано от списанието "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Според учени тази степен на радиоактивност не е риск за здравето на потребителите, тъй като наблюдаваните равнища са под японския лимит за безопасност и по-ниски от равнището на други изотопи, които по принцип се съдържат в рибата тон.

 

В сравнение с петнайсетте риби, уловени в същия район преди злополуката във Фукушима, и жълтата риба тон в източната част на Тихия океан, уловена преди или след аварията, учени са открили малко по-високи равнища на цезий-134 и цезий-137.

 

Тези резултати показват, че червената риба тон от Тихия океан може бързо да пренесе радионуклеиди от Япония към отдалечени екорегиони, и доказват значението на миграционните птици, обясняват авторите на изследването.

Споделяне

Още от Свят