Радиографията ми функционира, бионичното око си го имам

Радиографията ми функционира, бионичното око си го имам

След тези 8 г. в политиката - доволен ли сте от това, което се случи в България?

Това ще го съдят хората. Защото аз не съм правил нещо с някаква амбиция или замисъл. Просто считах, че можеше да се помогне с нещо.

Вие как се чувствате? Идва ли ви малко повече?

Да, много. Непрекъснато от препятствие на препятствие... това изтощава.

Разочароваха ли ви хората, които се разделиха с вас?

Не си правя илюзии, за да се разочаровам. Аз съм ужасен реалист. Много пъти се упреквам. Не, че липсват емоции, но винаги пресявам през няколко параметъра, преди да си направя мнението или да реша.

Хора сме. Най-непредсказуемо е човешкото същество.

По какви критерии издигате хората около вас?

Издигам? Те се издигат. Да не съм аз пък някакъв крик или нещо. Това е обидно за тях. Едно ще ви кажа - колкото и да мълча и да не ме виждат, знайте - слушам и наблюдавам страшно много. И по едно такова тефтерче през две седмици сменям.

Това тефтерче е от поне 80 страници.

Това е. Защото, за да си създаде човек обективна представа за една личност или случка, трябва да получи сведения отвсякъде. И за това трябва време. Така че представата ми за много хора е далеч по-ясна, бих казал, че радиографията ми функционира. Не затова ще започна да ги критикувам или просто да се държа по един невъзпитан начин. Но пък има хора, които си правят илюзии, че може би аз не забелязвам известни неща. Децата ми се смеят - имаше един филм за някакъв робот с нещо като око, бионик на френски. И те се шегуваха - на татко това око ще забележи, ако нещо направим или е разхвърляно. Та бионичното или както се нарича това око, въпреки възрастта ми си го имам.

Какъв е вашият поглед за случващото се в България - икономическата криза, престъпността, войната на пътя...

Вижте, не сме единствената страна в света. Нито пък сме “концентратът на кусури”. Сега хората могат да се информират светкавично по интернет. И виждат, че има кражби и другаде, катастрофи по пътищата и много повече и какви ли не проблеми. Не че сме глобализирани вече, но не сме единствените. Не сме центърът на света.

Вие очаквате ли някакви лични нападки към вас? Следващото дело за Кричим е на рождения ви ден.

Не съм кабалист да гледам на специални нумерологии. Но в едно еволюирало общество, в което частната собственост е призната и узаконена, какво е това чудо - имотите на Симеон. Не мога да си ги взема в куфарите. По-добре е да бъдат стопанисвани, отколкото да останат като толкова земи, които пустеят в България. Тия имоти през 50-те години, когато са били одържавени, ползвал ли ги е народът, радвал ли им се е? Не.

Не се надявам на европейски манталитет, но поне нормалното - ако предизвиква толкова интерес за едни, трябва да предизвиква и за други. Ако това са имоти от 3 поколения, а за други са от 3 години или 20-ина години максимум, може би става много по-интересно.

Ще се борите за един електорат с Бойко Борисов, бившия ви бодигард.

Моля да започнем от едно прецизиране - г-н Борисов е собственик на компания “Ипон”. И когато ме охраняваха, въпреки че беше шеф, имаше добрината или интереса да бъде непрекъснато до мен и дори да ми шофира. Да се говори така за бодигард, е много несправедливо.

НДСВ ще положи необходимите усилия да върви напред и да гледа това, което иска да постигне. А не да критикува, да търси сблъсъци. Това е загуба на енергия, показва безпомощност - да гледаш само другият какво не е направил...

Много е лесно да се говори така, ако не си бил в кухнята и ако не си свършил някаква работа. Аз, преди да съм бил в активната политика, защото съм си бил в държавнически теми още като съм се родил за съжаление, но седейки като зрител в Испания, колко пъти съм казвал: Каква е тази работа, тия хора какво правят? И изведнъж, като се видях да ме пържат в същия тиган - виждам колко неща не се постигат колкото и да искаш. Всичко е далеч по-сложно и зависи не само от един или двама души. Трябва да се мисли колективно.

Сега, когато са реализирани основните цели пред България - членството в ЕС и НАТО, каква е целта пред вас?

Ако имаше човек време - винаги има какво. От многото четене стигнах до заключение, че никой не е уникален или незаменим. Това са митове и хората го правят за самосъхранение. Това не е моят случай, защото не ми е призванието.

Какво ще правите вие, ако НДСВ не влезе в парламента?

А-а, това е вече много, много сериозен въпрос!

Виждате ли се като лидер на малка опозиционна извънпарламентарна партия?

Ще изчакам да видя какви са резултатите и каквото съм си намислил, каквото може да е полезно, накъде. Но би ме учудило много да не влезе, защото това, което сме направили през тези години, не е за подценяване. Колкото и глупости да се разправят.

Споделяне

Още от България