"Радиомълчание": Проектът за нов тип изтребители лека полека напредва

"Радиомълчание": Проектът за нов тип изтребители лека полека напредва

Експертната комисия, която трябва да провери дали офертите за нови изтребители отговарят на българските изисквания, е завършила работата си, потвърдиха от военното министерство.

Към момента обаче няма официална информация за резултатите, след като работата ѝ бе удължавана на два пъти.  

Сега проектът преминава на втори етап, в който втора комисия – политико-военна, ще анализира детайлно информацията до момента и ще реши с кого да води преговори.

Комисията вече е назначена от премиера Бойко Борисов, но няма данни кой участва в нея. Според първоначалната информация тя е на ниво зам.-министри от различни ведомства.

Крайното решение обаче ще е политическо.

Проектът за закупуване на нов тип изтребители в момента се движи в относително спокойствие. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев призова за "радиомълчание" по темата и министърът на отбраната Красимир Каракачанов се съгласи с него.

Експерти от Атлантическия съвет на България обаче предупредиха, че темата не трябва да слиза от общественото внимание.

България получи само четири оферти в конкурса за изтребители – за нови F-18, F-16 и "Gripen" и втора ръка "Eurofighter". Според няколко различни източници предложението на САЩ и "Lockheed Martin" за нови машини F-16 се очертава като основния фаворит. Негов основен конкурент ще бъде предложението за нови изтребители "Gripen".

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков вече даде да се разбере, че няма да се стигне до бърза сделка, каквито бяха първоначалните планове на военното министерство. От опита на другите страни можело да се предполага, че от избора на доставчик до сключването на договора минават 5-6 месеца.

От думите му стана ясно, че оптимистичният вариант за подписване на новия договор би трябвало да е към средата на следващата година. Военното министерство и по време на първото правителство на ГЕРБ бе на крачка от сделка за нов тип изтребители, но кабинетът подаде оставка. Към момента обаче проектът е подкрепен от всички партии и има изготвена финансова рамка за изплащането му, което прави реализирането му по-сигурно.

Това ще е най-скъпата сделка от модернизацията на армията и очаквано около нея има много интереси. Oчаква се достигне 1.8 млрд. лева с ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?